МОЗ вимагає половину ліжок в лікарнях області віддати для лікування хворих коронавірусом

Зараз в Харківській області для лікування пацієнтів з коронавірусом відведено 2800 ліжко-місць.

Харківська область повинна готуватися до посилення ситуації з коронавірусом. МОЗ поставив план готувати половину ліжкового фонду регіону до прийому хворих COVID-19.

Про це сьогодні під час прес-конференції повідомив директор департаменту соціального захисту населення Харківської облдержадміністрації Юрій Шпарага.

"Від МОЗ отримали документ про перепрофілювання 50% ліжкового фонду під лікування коронавірусних хворих. Потрібно перепрофілювати 9000 ліжко-місць в лікарнях", — повідомив Шпарага.

Заступник голови ХОДА Тарас Пастух, який опікується цим напрямком, пообіцяв детально розповісти про це трохи пізніше на прес-конференції в ХОДА.

Сьогодні міністр охорони здоров'я Максим Степанов сказав, що "ситуація швидко перетворюється зі складної в катастрофічну".

"Нам необхідно приготуватися до неминучого. Легко пройти другу хвилю — неможливо", — сказав Степанов. Тому в МОЗ планують збільшити кількість ліжко-місць на кілька десятків тисяч по всій Україні.

"Ресурс медичної системи обмежений — і становить він 52 000 ліжок. Це 30% від усіх кількостей по країні. Інші хвороби не робили канікул у зв'язку з коронавірусом. Зараз МОЗ працює над збільшенням кількості ліжок ще на кілька десятків тисяч. Але з якою швидкістю ми б не додавали місця, коронавірус поширюється значно швидше", — розповів міністр.

Якщо заповнення ліжок досягне 100%, МОЗ почне застосовувати протоколи медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги хворим з великими шансами на виживання.

Нагадаємо, в Харківській області спочатку для лікування хворих коронавірусом відвели 1700 ліжок, зараз їх майже 3000, але заповнення майже 100%, вільними залишаються тільки місця в дитячій інфекційній лікарні і в пологовому будинку. До кінця тижня в Харкові повинні відкрити для прийому хворих COVID-19 дві лікарні, які знаходяться в підпорядкуванні "Укрзалізниці" — це плюс 600 ліжко-місць.