Монети по 25 копійок виводять з обігу

25-копійчані монети перестануть бути платіжним засобом, як і монети номіналом в одну, дві і п'ять копійок.

25-копійчаними монетами і всіма банкнотами 1 гривня старих зразків не можна буде розплатитися в магазинах, ресторанах і так далі. 

З 1 жовтня монети номіналом 25 копійок і банкноти гривні старих зразків (до 2003 року) перестануть бути платіжним засобом. Про це повідомили в Національному банку України.

НБУ буде активно виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на монети зразка 2018 року.

"В результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться з 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться 6 номіналів монет і 6 номіналів банкнот, що відповідає міжнародній практиці. Він стане впорядкованим і зручним", — розповів заступник голови НБУ Олексій Шабан.

У НБУ уточнили, монети номіналом 25 копійок зараз не розмінюються через те, що з обігу в минулому році вилучили монети номіналами 1, 2 і 5 копійок. Вилучення з обігу монет номіналом 25 копійок спростить розрахунки готівкою. Воно не вплине на інфляцію, оскільки якщо не буде монет номіналом 25 копійок при готівкових розрахунках, зможуть застосовувати правила округлення загальних (в чеку) сум розрахунків. Банкноти старого зразка, введені в обіг до 2003 року, вже майже не виконують свою функцію платіжного засобу. Зараз в обігу їх залишається близько 1,8% від загальної кількості банкнот.

"З 1 жовтня їх не братимуть при розрахунках готівкою за товари і послуги, а Національний банк буде вилучати їх з готівкового обігу. Тобто, з 1 жовтня всі магазини, ресторани, сфера побуту повинні припинити їх приймати, а залишки таких монет і банкнот — до 16 жовтня здати в каси банків України для зарахування на рахунки", — пояснив директор департаменту грошового обігу НБУ Віктор Зайвенко.

В НБУ додали — українці зможуть без обмежень і безкоштовно обміняти монети номіналом 25 копійок і старі банкноти, введені в обіг до 2003 року, на монети і банкноти інших номіналів і зразків протягом трьох років. До 30 вересня 2021 року їх братимуть до всіх українських банків. До 30 вересня 2023 року — до Національного банку та уповноважених банків (Ощадбанк, ПриватБанк, Райффайзен Банк Аваль, ПУМБ).

З 1 жовтня 2020 року НБУ планує активніше вилучати з обігу банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років і 1-гривневі монети старого зразка, виготовлені до 2018 року (золотистого кольору). Потрапляючи в банки, їх не будуть більше повертати в обіг, вилучать і передадуть до Нацбанку. Банкноти номіналом 1 і 2 гривні зразків 2003-2007 років і 1-гривневі монети старого зразка, виготовлені до 2018 року, поки залишаться платіжним засобом. У той же час поступово в обігу їх буде ставати все менше, замість них будуть "сріблясті" монети зразка 2018 року випуску.