Мобільні бригади навчатимуться онлайн перед вакцинацією жителів Харкова від COVID-19

Визначитися з датами проведення навчання повинні в Міністерстві охорони здоров'я.

У Харківській області готуються до вакцинації від коронавірусу, хоча дати поставок вакцини до України досі немає.

8 лютого президент Володимир Зеленський поговорив по телефону з головою правління, головним виконавчим директором фармацевтичної компанії Pfizer Альбертом Бурлой.

Глава держави розповів йому про поточну епідемічну ситуацію в Україні і плани влади з вакцинації від коронавірусу. Головний виконавчий директор Pfizer пообіцяв зробити все можливе, щоб Україна отримала перші партії вакцини за контрактом якомога швидше. Про це повідомили в Офісі президента.

За словами міністра розвитку громад і територій Олексія Чернишова, у всіх областях України вже створені робочі групи з підготовки регіональної інфраструктури до вакцинації.

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов вважає, що для початкових етапів вакцинації вистачить до восьми мобільних бригад на регіон.

"Для здійснення вакцинації медична система може забезпечити 4 тисячі 250 пунктів щеплень і 572 мобільні бригади, в середньому 23 мобільні бригади на регіон. На першому і другому етапах в кожному регіоні буде достатньо сформувати по сім-вісім мобільних бригад", — розповів голова МОЗ.

Перед тим як приступити до вакцинації, мобільні бригади пройдуть навчання. У Харківській області воно буде проходити онлайн. Поки Міністерство охорони здоров'я не визначилося з датами проведення навчання. Про це повідомили в пресслужбі Харківської ОДА.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: План є, вакцини немає. Харків'яни не скоро отримають щеплення від COVID-19

Онлайн-тренінги вже почали проводити для мобільних бригад на Закарпатті. Для першого етапу вакцинації там чекають вакцину Pfizer. Про це повідомила головна епідеміологиня Закарпаття Вікторія Тимчик, передає"Суспільне". 

"Їм буде доведено, які саме будуть вакцини, їх нюанси щодо температурного режиму. Також будуть розглянуті особливості мікропланування, тому що якщо ми говоримо про Pfizer, то вакцина буде в заморожуванні, і треба буде за той період, поки вона буде активна, то треба буде через кілька днів продумати логістично кампанію з вакцинації", — розповіла вона.

Нагадаємо, під час першої хвилі вакцинації в Харківській області планують вакцинувати 15 400 жителів, на другому — 125 тисяч чоловік. Першочергово вакцину отримають співробітники мобільних бригад, екстреної допомоги та лікарень, які працюють з коронавірусом. Під другий етап потрапляють підрозділи первинної медико-санітарної допомоги, лікарень, що не госпіталізують пацієнтів з коронавірусом і інші категорії з групи ризику.