"Ми нічого не приховуємо": головний санлікар України розповів про карантин і алгоритм дій при температурі

У МЗС просять не їздити до Італії і Ізраїлю, в МОЗ — повідомляти про температуру сімейному лікарю миттєво. І ні в якому разі не бігти за гречкою.

У МЗС просять не їздити до Італії і Ізраїлю, в МОЗ — повідомляти про температуру сімейному лікарю миттєво. І ні в якому разі не бігти за гречкою.

Поки що Кабмін не оголошує карантин в Україні, на карантин йде тільки Київ, з 12 березня — таким було рішення голови КМДА Віталія Кличка. Подібні рішення можуть приймати чиновники на місцях. Про це під час брифінгу заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко. У Кабміні не виключають, що будуть закривати деякі пункти пропуску на кордоні України і Європи. Які конкретно, поки не говорять.

"Вчора сумарно було п'ять нових повідомлень про підозру на коронавірус, два зразки вже на дослідженні, інші 3 скоро надійдуть. Продовжуємо температурний скринінг на всіх пунктах в'їзду, протестовано 1,6 мільйона чоловік. Можливо, будемо ініціювати скринінг тільки на міжнародних пунктах в'їзду (скорочених , не всіх — Ред.). Це загальносвітова практика ", — повідомив Віктор Ляшко.

ПРО ДЕЗЗАСОБИ

На етапі профілактики коронавірусу головним пунктом залишається дотримання особистої гігієни. За словами Ляшка, дефіциту дезинфікуючих засобів в Україні бути не повинно.

"Ми зустрічалися з найбільшими виробниками. Ми почули їхні проблеми. Сировина є, щоб забезпечити нас якісними антисептиками на спиртовій основі, проблем бути не повинно. Руки треба обробляти досить часто не менше 20-30 секунд", — сказав Ляшко.

ПРО КАРАНТИН

"Пройшло засідання комісії, були заслухані пропозиції від голів облдержадміністрацій, проходить засідання Кабміну — після цього буде окреме повідомлення", — сказав Ляшко.

За його словами, взяти приклад з Києва (закрити школи, садочки та ін.) може будь-яке місто — для цього потрібне рішення місцевих органів влади.

ПРО ПОЇЗДКИ ЗА КОРДОН

Чиновники радять утриматися від поїздок до Італії і Ізраїлю, який запровадив 14-денний карантин для усіх туристів, які приїжджають у країну.

"Ситуація в світі динамічно розвивається. Загальний заклик — добре зважити при поїздці за кордон її необхідність", — повідомив на брифінгу речник МЗС.

ПРО АЛГОРИТМ ДІЙ ПРИ ТЕМПЕРАТУРІ

"Не треба купувати гречку! Є алгоритм. Він каже: якщо людина відвідувала країну, де є коронавірус, він отримує пам'ятку в аеропорту. У разі появи симптомів потрібно звернутися до лікаря.  Якщо ви скажете своєму сімейному лікареві про температуру, першим буде питання, чи не подорожували ви в країни, де поширюється коронавірус. Це в першу чергу".

При будь-якому інфекційному захворюванні потрібно терміново повідомити про це медикам, щоб вас взяли на облік і "вели" під час захворювання.

Діагностика захворювання буде проходити в лікарні тільки за рахунок держави, в приватних лікарнях — за бажанням і за гроші громадянина.

ПРО ПАНІКУ

В Україні 43 людини підозрювали на COVID, вони звернулися в лікарні, були ізольовані, їх аналізи пройшли перевірку.

"Ми нічого не приховуємо і прогнозуємо зростання. У нас будуть тест-системи, в тому числі біля ліжок хворих", — сказав Віктор Ляшко.

Відомо, що Київ закупив за гроші з міського бюджету 1200 тестів для швидкої діагностики коронавірусу. Харків поки не пішов на цей крок. У нашому місті тест-систем у вільному продажу немає. Ними забезпечена обласна інфекційна лікарня.