Мешканці Харківської області продавали бойовикам "ДНР" дипломи українських вузів

Бойовикам потрібні були підроблені дипломи для просування по службі.

Одного учасника групи затримали в одному з районів Харківської області, коли він відправляв підроблений диплом бойовику артилерійської бригади терористів "ДНР".

Співробітники Служби безпеки України викрили групу жителів Харківської та Київської областей, які виготовляли підроблені дипломи українських вузів і продавали їх бойовикам "ДНР". Про це повідомив керівник прес-центру УСБУ в області Владислав Абдула.

Слідчі встановили, що бойовики використовували підробки для просування по службі та отримання фейкових офіцерських звань. Організатори схеми розробили спеціальні сайти, де клієнти робили замовлення. Оплачували товар через електронні перекази.

"Після виготовлення документи поштою відправляли в окуповані райони Донецької області через тимчасово підконтрольні окупантам ділянки українського кордону", — пояснили в СБУ.

Щомісяця зловмисники виготовляли майже сто підроблених дипломів, за кожен просили в середньому 500 доларів. Ціна залежала від рівня вузу.

Слідчі порушили кримінальне провадження за ч. 3 ст. 110-2 (фінансування дій, скоєних з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни кордонів території або державного кордону України) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про повідомлення підозри затриманому.

Як писав KHARKIV Today, СБУ викрила схему нарахування пенсій бойовикам "ОРДЛО", яка працювала в Харківській області.

Мешканка Донецької області організувала незаконну схему оформлення безпідставних соцвиплат жителям окремих районів Донецької та Луганської областей.