Мери не можуть скасовувати карантин — міністр охорони здоров'я

Максим Степанов назвав рішення про скасування карантину деякими мерами політичним.

Максим Степанов зазначив: в Кабміні вже заявляли про послаблення карантину, тому рішення деяких мерів мають політичний характер. Чиновники, на його думку, не дбають про здоров'я жителів і порушують закон.

Органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати карантин. Рішення приймає Кабінет міністрів України. Про це заявив міністр охорони здоров'я Максим Степанов на брифінгу 4 травня.

Міністр описав процедуру прийняття рішення про послаблення карантину в Міністерстві охорони здоров'я і зазначив: в такому питанні має враховуватися багато факторів, в тому числі, рекомендації фахівців.

"Коли ми говоримо про будь-яке послаблення карантину, я можу розповісти, яким чином це відбувається в Міністерстві охорони здоров'я. Це рішення не   ґрунтується на тому чи іншому баченні умовно кажучи чиновників. Для того, щоб виходити з такими ініціативами, Міністерство охорони здоров'я збирає відповідних фахівців, епідеміологів, вірусологів. Дивимося на міжнародну практику  — яким чином виходили з карантину інші країни. І потім вже на основі рекомендацій від наших фахівців — яким способом і як саме ми можемо виходити з карантину — ми вже робимо ті чи інші пропозиції. В тому числі до уваги береться, скільки у нас захворюваності, як відбувається хід хвороби в залежності від регіону, від кількості тестів. Тобто враховується багато факторів, — пояснив Степанов. — Я вважаю, що саме такий спосіб — правильний, тому що мова йде про здоров'я та життя українців. І я чітко розумію свою відповідальність, коли ми робимо ті чи інші пропозиції. Тому що від наших рішень залежить здоров'я українців".

Ухвалення рішення про вихід з карантину мерів деяких міст Степанов назвав політичним і таким, що порушує закон. На його думку, чиновники діяли на свій розсуд, без аналізу коронавірусної ситуації і наслідків зняття обмежень.

"Яку аргументацію почали використовувати мери тих чи інших міст — мені не відомо. Принаймні до нас за консультаціями або до фахівців на місцях вони не зверталися. Тому напевно це — суто політичне рішення з чітким розумінням, що з 11 травня, ми це говорили , ми будемо пропонувати послаблення карантинних заходів. По-друге, якщо ми говоримо про юридичну частину, то відповідно до закону "про інфекційні хвороби", чітко визначено, що введення карантину на території країни — це прерогатива виключно Кабінету міністрів. Тому це з юридичної точки зору, як мінімум, порушення закону. Тому що у органів місцевого самоврядування не існує таких повноважень", — сказав Степанов.