Майже половину "коронавірусного" бюджету Харківської області витратили на поліцію

Наш регіон в лідерах за кількістю нових хворих коронавірусом, а витрати на боротьбу з пандемією перевалили за 400 мільйонів гривень.

У топ-10 за кількістю витрат в Харківській області потрапили ГУ Нацполіції, лікарні, лабораторний центр і аптечний склад.

Куди йдуть гроші на боротьбу з коронавірусом почали відстежувати в Рахунковій палаті. Інформацію вони нанесли на інтерактивну карту. Доступні дані за витрати з березня цього року із загального та спеціального фондів.

Дані ґрунтуються на інформації про платіжні операції, проведені Державною казначейською службою. Щодня машинні алгоритми на єдиному казначейському рахунку вибирають платіжні транзакції за даними реквізиту "Призначення платежу", де гроші спрямовані на боротьбу з COVID-19.

За даними Рахункової палати, найбільше витрат, пов'язаних з коронавірусом, в нашому регіоні було у Головного управління Нацполиції в Харківській області — більш ніж 141,3 мільйона гривень. Гроші витрачали на доплати працівникам поліції, податки, респіратори, маски, захисні окуляри і комбінезони, дезінфектори. Причому останні місяці превалюють витрати саме на доплати. Наприклад, 28 серпня співробітники поліції отримали майже 21,5 мільйона гривень на доплати, а 20 липня — майже 41 мільйон гривень.

На другому місці — територіальне медичне об'єднання МВС в Харківській області. Це об'єднання медзакладів, де лікують поліцейських і членів їх сімей, а також колишніх поліцейських. Там витратили майже 32,2 мільйона гривень. Зокрема, купували медичний кисень, медобладнання, засоби індивідуального захисту, реагенти і медичні вироби для лабораторних досліджень, хімічні реактиви, гроші йшли також і на доплати працівникам, податки і соціальний внесок.

Якщо скласти суму витрат ГУ Нацполіціі в Харківській області і медустанов, які обслуговують поліцейських, то вийде більше 173,5 мільйона гривень, що становить 43% від усіх витрат на боротьбу з COVID-19 в регіоні.

Третє місце в Харківській області у обласної клінічної лікарні — більше 23,6 мільйона гривень витратили через пандемію. Наприклад, купували рідкий медичний кисень, дезінфектори і етиловий 96% спирт.

Четверте місце у "швидкої". Лікарня швидкої та невідкладної допомоги імені Мещанінова витратила на боротьбу з коронавірусом понад 18 мільйонів гривень. В тому числі, гроші пішли на кисень і апарат ШВЛ, захисні костюми, респіратори, дезінфектори і ліки.

На п'ятому місці міська лікарня №13 (тут приймають хворих з "інфекціонки" на доліковування). Витрати склали більше 16,5 мільйона гривень. Наприклад, там проводили профілактичну дезінфекцію, купили монітор пацієнта, захисні костюми і дезінфектори.

Шосте місце у Харківського обласного лабораторного центру, який витратив майже 16 мільйонів гривень. Зокрема, за них придбали ПЛР-систему, захисні костюми, етиловий спирт і зробили доплати працівникам.

До сьомого місця віднесли харківський військовий госпіталь, сума витрат — понад 15,7 мільйона гривень. Ці гроші, зокрема, пішли на кисень, деззасоби, антисептики, протичумні костюми і швидкі тести на коронавірус.

На восьмому місці міська лікарня №17, де на боротьбу з коронавірусом витратили більш ніж 14,5 мільйона гривень. Наприклад, там купували кисень, медичні маски і медичні матеріали.

Дев'яте місце у обласного аптечного складу, там витратили 12 мільйонів гривень на деззасоби. 

Десяте місце у обласного клінічного Центру урології і нефрології імені Шаповалова. Сума, витрачена на боротьбу з коронавірусом — більше 10,7 мільйона гривень. Гроші витрачали на купівлю апаратів ШВЛ і тест-системи для діагностики коронавірусу.

Нагадаємо, Харківської області не дозволяють послабити карантин. Критерій виявлення нових випадків коронавірусу в 2,8 раза вище норми, встановленої МОЗ.

Як писав KHARKIV Today, з 31 серпня в "помаранчевій" зоні залишились Харків і Богодухівський район. Первомайський район потрапив до "зеленої" зони, а районний центр віднесли до "жовтої".