Маски, дезінфекція та маленькі порції: як харків'яни відпочивають на закордонних курортах

KHARKIV Today дізнавався, які сюрпризи очікують туристів на відпочинку за кордоном в умовах пандемії.

Коронавірус не перешкода: харків'яни продовжують активно літати на відпочинок до Туреччини.

Пандемія коронавірусу змусила багатьох переглянути плани на літній відпочинок в 2020 році. І хоча подорожі за кордон пов'язані з ризиками, харків'яни продовжують літати на іноземні курорти. Одним з найпопулярніших напрямків, як і в минулі роки, залишилася Туреччина. Журналіст KHARKIV Today відвідав аеропорт "Харків", де поспілкувався з тими, хто таки зважився відпочити за кордоном.

В аеропорту в зв'язку з пандемією серйозно посилили заходи безпеки. Проводжаючі і зустрічаючі чекають на вулиці. Увійти на територію аеровокзалу можна тільки в масці, охорона вимірює температуру всім відвідувачам, а на вході висить табличка з попередженням — заходити можуть виключно власники авіаквитків.

В аеропорту можна зробити ПЛР-тест на коронавірус, який обійдеться в 1800 гривень і результати якого будуть готові протягом двох днів — він дозволить достроково припинити обсервацію або самоізоляцію. А в сусідньому вікні оформляють страховку, яка покриває витрати на лікування від коронавірусу.

Після того, як оголосили реєстрацію на літак до Анталії, до терміналу "А" почали стягуватися володарі квитків на рейс PS 5347 авіакомпанії "МАУ". Більшість з них — молоді сім'ї з дітьми. Проходити обсервацію або самоізоляцію їм не доведеться ні в Туреччині, ні по поверненню назад — країна знаходиться в так званій "зеленій зоні".

Одним з тих, хто стояв у черзі на реєстрацію багажу, був харків'янин Віталій. У Туреччині разом з дружиною і маленьким сином він планує пробути дев'ять днів. Каже, що ніяких тривог через пандемію не відчуває, але постарається бути гранично обережним.

"Не боїмося коронавірусу, будемо дотримуватися всіх правил — дезінфекція, дистанція, масковий режим", — сказав він.

Охочих відправитися на відпочинок — майже сотня. До Туреччини їх всіх доставить борт, який щойно прилетів до Харкова вже з відпочилими пасажирами. Засмаглі і задоволені вони охоче розповідали про свій відпочинок в іншій країні.

"Дезінфекція, маски в аеропорту, соціальна дистанція всюди. Трохи інша ситуація в готелях з їжею — ти не береш сам її, тобі все накладають. Скрізь дезінфектори, всюди міряють температуру. Виїжджаєш в місто — надягаєш маску. Все як у нас", — повідомила Оксана, яка відпочивала в Туреччині з чоловіком протягом 7 днів.

Пенсіонерка Таїсія також відпочивала в Туреччині протягом тижня. Відпочинком вона залишилася задоволена. Каже, що протиепідемічних заходів дотримувалися, і дивиться на це з позитивом.

"Скрізь усе однаково — що там, що тут. Все дуже цивільно, все було як треба. Все харчування закрите, все розфасовано, самі нічого не брали, все накладали співробітники готелю", — розповіла жінка.

KHARKIV Today також вдалося поспілкуватися з харків'янкою Марією, яка зараз відпочиває в турецькому Белеку — туди вона прибула після прильоту до Анталії разом з подругою. Марія задоволена відпочинком, але жартома розповіла про маленький "недолік". Так, співробітники готелю, в обов'язок яких тепер входить накладати їжу відпочиваючим, роблять занадто маленькі порції, і їх постійно доводиться просити класти більше.

"У номерах нічого не змінилося, все так же. Прибирання щодня, зміна постільної і рушників, але це ще залежить від категорії готелю, звичайно. І в ресторанах, до речі, столи протирають рідиною дезінфікуючою, не водою", — говорить дівчина.

Також Марія звернула увагу на те, що в ресторанах відпочиваючим вимірюють температуру. У готелі скрізь стоять дезінфектори. Персонал аеропорту в Анталії — в масках і захисних шоломах.

За словами дівчини, відпочиваючих в готелі досить багато, але, наприклад, в її готелі дуже багато турецьких громадян.

Власниця туристичної агенції Аліна Єрошенко повідомила KHARKIV Today, що міжнародний турпотік в цьому році не сильно зменшився в порівнянні з попередніми роками.

"Багато стали заручниками ситуації, хто купував далеке бронювання дешевше, їм в будь-якому випадку треба летіти або переносити на 2021 рік. Сказати, що менше вилітають, ми не можемо, заявок дуже багато. Люди не хочуть, умовно, до Криму їхати", — сказала вона.

При цьому страх при подорожі за кордон все ж є. Якщо мова йде про Єгипет чи Албанію, то люди не хочуть по прильоту в Україну перебувати на самоізоляції і робити платний ковід-тест.

"Також якщо говорити про Албанію — вона обіцяла зробити низькі ціни, але вона їх не зробила. Що стосується загалом і в цілому перельотів, є певне нерозуміння щодо того, як часто потрібно міняти маски — раз на годину або раз в 20 хвилин. Харчування в чартерах скасували вже давно, але не скажу, що це така проблема. Сказати, що туристи стикаються саме з якимись серйозними проблемами, не можна", — розповіла Єрошенко.

Якщо говорити про ціни, то вони, за спостереженнями турагентств, явно виросли тільки в Албанії. У Єгипті і Туреччині є готелі, відпочинок в яких подорожчав, а є і такі, в яких відпочивати стало дешевше.

Автор: Богдан Затула