"Людина з браконьєрським минулим очолила заповідний фонд", — співробітник нацпарку "Гомільшанські ліси"

У вересні 2019 року екоактивісти скаржилися на браконьєрство і вирубування національного парку "Гомільшанські ліси". З тих пір там помінявся керівник, проте місцеві жителі запевняють: браконьєрство не зникло.

У вересні 2019 року екоактивісти скаржилися на браконьєрство і вирубування національного парку "Гомільшанські ліси", вимагаючи передати його із власності Харківського обласного управління лісового та мисливського господарства в Міністерство екології та природних ресурсів України.

Тоді президент БО МБФ "Допомога дикій природі" Ловчиновський запевняв, що попередній директор нацпарку Сергій Коломийчук покривав порушення.

"Найгірше, що на територіях, якими керують лісники, традиційно закриваються очі на браконьєрство, незаконні рубки. І цей незаконний процес обростає цілими мафіозними структурами. Відсутній менеджмент: і при отриманні державного акту на землю, і при розвитку якихось рекреаційних проєктів.І паралельно національний парк втрачає землю, бо звідусіль його відкушують. Де парк — не видно: його межі не визначені. Браконьєрство, незаконні рубки і втрата землі ", — говорив у своєму зверненні Ловчиновський.

20 вересня Коломийчук пішов з посади, а тимчасово виконуючим обов'язки призначили Олексія Кириченка. Новий керівник з порогу заявив, що прийшов наводити порядок, проте співробітники парку і місцеві жителі запевняють: він лише очолив незаконні схеми.

"Влітку поміняли штатний розклад і замість посади заступника директора з наукових питань, до якої був цілий перелік вимог, включаючи наукові ступені, з'явилася просто посада заступника директора. На цю посаду і призначили Олексія Кириченка. Це відбувалося при попередньому губернаторові (в той час ХОДА очолювала Юлія Світлична. — Прим.) і попередньому керівникові управління. З якою метою його ввели в структуру, в перші дні нам було не зрозуміло ", — розповідає науковець відділу науки і моніторингу Максим Бєлявцев.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленского просят спасти национальный парк "Гомольшанские леса"

Пізніше спливли і темні плями в біографії нового керівника нацпарку. З'ясувалося, що його тричі ловили на браконьєрстві. "Ці факти зафіксовані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, але справи так і затихли", — говорить екс-співробітник парку, який побажав не називати своє ім'я.

"У 2014 році він незаконно полював зі знайомими, вбили кабана, обробили його у дворі. Це зафіксувала поліція (ЕРДР 12014220300001066 від 22.11.2014). Як закрили справу — я не знаю. У 2016-му знову незаконно застрелили кабана, затягли у двір до Кириченка — кривавий слід привів саме до нього. Це зафіксували і детально описали співробітники охорони нацпарку. Матеріали передали в поліцію. У минулому році було чергове звернення мисливствознавців, які зловили Кириченка зі зброєю. Знову закінчилося нічим. Складається відчуття, що людина, замішана у всіх цих діяннях, прийшла до нас, щоб контролювати це або навіть очолити. Одним із перших кроків на посаді було звільнення головного лісничого, який у 2016-му документував його правопорушення ", — продовжує чоловік.

Пізніше він влаштовував нічні рейди, в які не брав охорону парку, а їздив з людиною, яка відома в районі, як браконьєр. "З ним їздив Роман Герман, якого кілька років тому співробітники Зміївського лісгоспу затримали в господарській зоні парку в той час, як він убив і обробляв лося. Тоді склали матеріали і порушили кримінальну справу. Прикриваючись рейдами, він їздив вночі по парку. Що вони там робили, залишається тільки здогадуватися. Він рейдував з усіма, крім служби охорони ", — говорить інший екс-співробітник парку, який побажав залишитися інкогніто.

Місцеві мисливці запевняють, що полювати новий охоронець природи не перестав, більш того неодноразово хвалився, що стріляє кабанів прямо поблизу дому, біля якого облаштував  майданчик для прикорму. М'ясо диких тварин — продає.

На підтвердження своїх слів місцеві жителі показують відео, на якому знято будинок Кириченка в селі Суха Гомільша та територію навколо. За запевненням місцевих жителів, тут розсипали кукурудзу і зробили яму, в яку наливають дизельне паливо, яке приваблює тварин. Біля ями запримітили і стовп імовірно з кульовими отворами, об який могли чухатися кабани. Про те, що тварини тут бувають, свідчить безліч слідів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Харьковской области задержали браконьеров, которые убили олененка

Крім того, вже під час керівництва Кириченка, в парку проводили рубку, збиток від якої оцінили в 900 тисяч гривень.

"Це було технологічне розчищення магістрального трубопроводу. Згідно із законом, газовики можуть заходити на територію і робити розчищення без документів. А ось на те, щоб вивести деревину вже потрібно оформляти документи. Крім того, коли після розчищення пройшлися вздовж газопроводу, побачили свіжі пеньки і в лісі на відстані близько 30 метрів від самого газопроводу. Ці дерева не могли заважати газопроводу ", — розповідає екс-співробітник.

14 лютого за цим фактом співробітники Держекоінспекції в Харківській області оцінили масштаби вирубки. "Державною екологічною інспекцією в Харківській області, на виконання листа Зміївського ОП ГУНП в Харківській області, в рамках кримінального провадження за ст. 246 КК України (незаконна вирубка або незаконне перевезення, зберігання, збут лісу) було проведено обстеження території НПП "Гомільшанські ліси" за результатами якого встановлено факт незаконної вирубки лісових насаджень. Інспекцією за фактом незаконної вирубки майже 900 дерев розрахований збиток на суму майже 900 тисяч гривень ", — сказано в повідомленні.

Також група наближених до Кириченка співробітників парку почала вимагати у власників ділянок, які не входять до території парку, правовстановлюючі документи. "Національний парк створили згідно з розпорядженням Президента України ще в 2004 році. Однак за цей час не спромоглися визначити межі парку, натомість намагаються тиснути і заставляють купувати квитки тих, у кого немає можливості захищатися і відстоювати правоту", — говорить один із власників ділянки, яка примикає до нацпарку "Гомільшанські ліси".

"Ми склали колективне звернення до губернатора, обласного управління і президента із проханням розібратися в ситуації і пояснити, як людина з браконьєрським минулим могла очолити заповідний фонд, але відповіді так і не отримали", — говорить Максим Бєлявцев.

До слова, на які кошти жив Кириченко до призначення на посаду, невідомо. У серпні він подав декларацію в якості кандидата на посаду заступника директора. За документом, в 2018 році Кириченко не заробив жодної копійки, зате володіє кількома будинками і земельними ділянками. Так, він задекларував будинок на 37,4 квадратних метрів в Змієві, ще три житлових будинки на 44,2, 40,4 і 27,1 метра квадратних в селі Суха Гомільша. І п'ять земельних ділянок тут же. Також в декларації вказана квартира в Харкові на 43 квадратних метра, яка на чверть належить дочці.

У коментарі KHARKIV Today Олексій Кириченко відкинув всі звинувачення на свою адресу і заявив, що немає фактів, які б підтверджували його провину. "Факт — це коли він факт !!!", — написав т.в.о. директора національного парку "Гомільшанські ліси" і запевнив, що ніяких майданчиків для прикорму не облаштовував і сам бореться із браконьєрами в парку.