Крило Кернеса в Харківській облраді: хто довірився ділам

Кернесу вдалося зібрати групу з 47 депутатів. Через два дні вони ініціюють відставку першого заступника голови Харківської облради Віктора Коваленка.

У Харківській облраді будуть перестановки. Колишні соратники екс-президента Петра Порошенка здають позиції, тим часом крило Геннадія Кернеса об'єднується.

Уже в четвер, 27 лютого, на черговій сесії обласної ради депутати планують оголосити про створення міжфракційної групи "Довіряй ділам", до якої увійдуть наближені до Кернеса обранці. Депутатське об'єднання очолить Олег Каратуманов.

Каратуманов підтвердив KHARKIV Today, що приймає заяви депутатів про вступ до міжфракційної групи, запевняючи, що на руках у нього більше 40 "прохань". Як з'ясував KHARKIV Today, між депутатами немає єдності і до цього часу йде боротьба за кожен голос.

За власною інформацією KHARKIV Today, більшість в новій групі складуть депутати "Відродження", в меншості будуть представники "Опозиційного блоку" і фракції "Наш край".


У список увійшли від фракції "Опозиційного блоку":

Олег Каратуманов,
Валерія Мураєва,
В'ячеслав Коростельов,
Олександр Губін,
Віталій Терещенко,
Антон Новіков,
Василь Кухар,
Олександр Кухар,
Денис Кришталь.

Від партії "Відродження": 
Євген Водовозов,
Ігор Горішний,
Віталій Панов,
Дмитро Тітов, 
Микола Тітов, 
Людмила Немикіна,
Володимир Святаш,
Михайло Пилипчук, 
Давид Чихладзе, 
Володимир Золотарьов, 
Анастасія Кобець, 
Ганна Кузнецова, 
Людмила Гасан,
Олена Пилипенко,
Денис Дорожкін,
Тетяна Деменко,
Дмитро Сталінський,
Микола Купрєєв,
Олексій Литвинов,
Олексій Гармаш,
Владислав Заколодяжний,
Араміс Оганесян,
Світлана Боровська,
Олександр Ткаченко,
Микола Вахно,
Анатолій Васенін,
В'ячеслав Чигринов,
Максим Колінько,
Олексій Мацак,
Тетяна Біловол,
Сергій Пієв,
Олена Гречаніна,
Євген Мошняков,
Світлана Родак.

Від фракції "Наш край":

Дмитрий Горло, 
Віктор Намчук, 
Олександр Гусаров,
Володимир Горбатовський.

Отже, з "Відродження" приєднатися до групи Кернеса відмовилися голова облради Сергій Чернов та його заступник, Володимир Скоробагач та афілійовані з ним люди. Не підтримали ініціативу і 8 чоловік з "Опоблоку", в тому числі син народного депутата Шенцева Дмитро. "Наш край", який пов'язують з Олександром Фельдманом, дав групі Кернеса найменше — 4 людини з 11-ти. Депутати з фракцій "Самопоміч" і "Батьківщина" відмовилися співпрацювати з Кернесом.

Вся група імені Кернеса після створення збирається вимагати дострокового припинення повноважень першого заступника Сергія Чернова — Віктора Коваленка, який очолював фракцію БПП в облраді до кінця 2019 року, а зараз допомагає з агітацією екс-главі ХОДА Юлії Світличній. До групи Кернеса в цьому питанні приєднається ще один депутат-опоблоківець — Євген Сироткін.

Створення нової групи і спроба відставки Коваленка — це по суті початок місцевої передвиборчої кампанії і "прокачування" політичних м'язів Кернеса перед головою ХОДА Олексієм Кучером. Група з 47 осіб не зможе самостійно голосувати за якісь рішення (в облраді —120), але ситуативно до них можуть приєднуватися депутати з інших фракцій.

"Якщо вдасться реалізувати такий сценарій, за ним підуть також голови трьох депутатських комісій, які раніше входили до Блоку Петра Порошенка. Це Олена Колмик — голова постійної комісії з питань регламенту, етики та депутатської діяльності. Анатолій Русецький, який очолює комісію з правових питань та регуляторної політики, і Віктор Звєрєв — голова комісії з питань науки, освіти і духовності ", — розповів KHARKIV Today один з позафракційних депутатів.

За нашою інформацією, обранців з інших фракцій намагалися залучити до групи можливістю очолити депутатські комісії, якими ще керують соратники Порошенка.