Коронавірус: як лікуватися вдома

Медики радять обов'язково вимірювати температуру і сатурацію (рівень кисню в крові).

Лікарі не рекомендують пити антибіотики без призначення лікаря, робити комп'ютерну томографію на ранніх стадіях захворювання і кажуть, що самому вибрати лікарню для госпіталізації не вдасться.

Що потрібно знати про медичну допомогу при коронавірусі розповіли на сторінці "Ефективна первинна медицина в громаді" в Facebook.

1) Що робити, якщо з'явилися симптоми COVID-19

Лікарі радять залишатися вдома на самоізоляції і повідомити про це всім, з ким був близький контакт за кілька днів до появи симптомів. Потрібно зателефонувати своєму лікарю і описати симптоми. Перший день появи симптомів захворювання слід зафіксувати. Бажано вести умовний щоденник, куди записувати симптоми і зміни в стані кожен день.

Наприклад:

  • виміряли температуру — записали результат;
  • з'явився біль в горлі, кашель або утруднене дихання — відзначили, коли саме;
  • втратили нюх і смак — записали, в який день це сталося.

"Це потрібно для того, щоб контролювати захворювання в динаміці. Ваш лікар зможе оперативно призначити потрібні аналізи або обстеження, враховуючи зміни в самопочутті і тривалість захворювання. Обов'язково перевіряйте температуру і сатурацію, якщо є пульсоксиметр. Виконуйте призначення лікаря. Пам'ятайте, що лікування — і ліки, і аналізи, і рентген — призначає пацієнтові лікар. У жодному разі не навпаки. Тобто пацієнт не диктує лікарю, які обстеження йому призначити", — пояснили медики.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як хворому коронавірусом здати аналіз, викликати медсестру і лікаря, не встаючи з ліжка

2) Хто має право на консультацію сімейного лікаря при підозрі на COVID-19 і відбір зразків для тестування

Лікарі уточнили, пацієнт з декларацією звертається до свого сімейного лікаря. Пацієнт без декларації може звернутися в найближчий центр, який надає первинну медичну допомогу. Лікар первинки огляне, призначить лікування і дасть рекомендації відповідно до галузевих стандартів. При необхідності — направить на ПЛР-тестування.

3) Яке лікування повинен призначати сімейний лікар, якщо пацієнт лікується вдома.

При легкому перебігу захворювання — коли немає утрудненого дихання, лікар призначає лікування відповідно до затвердженого протоколу.

Крім іншого:

  • надає пацієнту інформацію щодо повноцінного харчування;
  • інформує про необхідність пити достатню кількість води, провітрювати приміщення або виходити на свіже повітря, якщо є можливість;
  • призначає жарознижуючі засоби типу парацетамолу, ібупрофену і т.п. при температурі вище 38,5. Дозування — відповідно до віку пацієнта.

"Так само лікується підтверджений COVID-19 середнього ступеня тяжкості. При утрудненому диханні рекомендується знаходитися в положенні "лежачи на животі", оскільки це допомагає підвищити рівень кисню в крові", — розповіли лікарі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У МОЗ розповіли, хто зможе безкоштовно вакцинуватися від коронавірусу

4) Чого не можна робити при амбулаторному лікуванні COVID-19

  • Не можна порушувати самоізоляцію або масковий режим, виходячи в громадські місця.
  • Не потрібно робити КТ (комп'ютерну томографію) або рентген відразу при появі перших симптомів захворювання. Результати такого дослідження не впливають на призначення лікаря і не зможуть прискорити одужання. У жодній країні в протоколах лікування COVID-19 в разі легкого перебігу хвороби немає рекомендації робити КТ, щоб подивитися на стан легенів.
  • Категорично не можна приймати антибіотики, антикоагулянти, кортикостероїди, імуномодулятори за власним бажанням або для профілактики.

Тому що:

  1. антибіотики не діють на віруси. Їх призначає лікар при наявності лабораторно підтвердженої супутньої бактеріальної інфекції або при обґрунтованій підозрі на неї.
  2. антикоагулянти протидіють ризику виникнення тромбозу. Але при неконтрольованому призначенні можуть спровокувати розвиток кровотечі. Тому ці препарати призначає тільки лікар і тільки, отримавши результати аналізів: загальний аналіз крові, коагулограма і д-димер.
  3. кортикостероїди взагалі не можна використовувати для лікування COVID-19 у пацієнтів, які не потребують кисневої підтримки.
  4. щодо імуномодуляторів, то їх позитивний вплив на вірус COVID-19 є сумнівним і недоведеним.

"Не можна ігнорувати рекомендації вашого лікаря і займатися самолікуванням", — додали медики.

5) Чи може пацієнт з COVID-19 вибрати лікарню, куди його госпіталізують?

Ні. Госпіталізація пацієнтів з COVID-19 відбувається тільки до тих лікарень, які спеціально визначені для надання стаціонарної допомоги таким пацієнтам. Така лікарня має відповідний договір з Національною службою здоров'я, має сформовані медичні команди і необхідне обладнання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Додому можуть викликати медсестер хворі коронавірусом харків'яни

Нагадаємо, за минулу добу в Харківській області підтвердили рекордно мало нових випадків коронавірусу — 58. Однак в "інфекціонці" заповнені всі місця в реанімації.