Коронавірус у Стрілечій: в селі на кордоні з Росією перекопали дороги і обіцяють відкрити аптечний пункт

Невелике село Стрілеча (Харківський район) на кордоні з Росією стало другим великим вогнищем поширення коронавірусу в Харківській області з епіцентром в психіатричній лікарні. Село закрили на в'їзд і виїзд.

Невелике село Стрілеча (Харківський район) на кордоні з Росією стало другим великим вогнищем поширення коронавірусу в Харківській області з епіцентром в психіатричній лікарні. Село закрили на в'їзд і виїзд.

На даний момент відомо про 11 хворих коронавірусом пацієнтів і 3 співробітників лікарні. Перебіг захворювання у всіх проходить практично безсимптомно.

У цій лікарні проходять лікування жителі області з психічними розладами, а також алко- і наркозалежні. Спалах коронавірусу був зафіксований в одному з відділень медустанови. Позитивними виявилися тести не тільки у пацієнтів, але і співробітників.

В суботу у них почали відбирати біоматеріал для тестування на коронавірус, тепер чекають результатів від Харківського лабцентра. Про це KHARKIV Today повідомив начальник штабу з ліквідації наслідків НС Харківської РДА Олег Тройно.

"Всього там десь 1200 чоловік — і персоналу, і пацієнтів. Лікарня і так була закрита повністю, вона як закритий заклад, а на карантині на даний момент 8 відділення, де зафіксовано захворювання", —розповів Тройно.

В саму Стрілечу, де живе до 1700 осіб, з вечора суботи закрили в'їзд, виїхати з населеного пункту можна тільки за перепустками.

"Уже за перепустками кілька людей перетинають: медичні працівники, співробітники критичних професій. Може в'їхати, якщо людина десь була, а у нього реєстрація, живе безпосередньо в Стрілечій", — уточнив чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Двоє людей з діагнозом коронавірус померли за добу в Харківській області

За його словами, КПП буде працювати в Стрілечій до кінця карантину. Ослаблення буде можливе тільки за умови, якщо не буде нових випадків захворювання. Зараз в населеному пункті 20 осіб перебувають на самоізоляції.

"Ті, хто на самоізоляції — знаходяться вдома. Тільки ті, хто не були ні з ким в контакті, можуть виходити за продуктами харчування. В селі три магазини, після обробки проїжджають машини для завезення продуктів", — повідомив чиновник.

Жителі Стрілечої скаржаться, що у них немає аптеки і пошти, в райдержадміністрації пообіцяли поставити в селі пересувний аптечний пункт. Але Олег Тройно підкреслив, що більшість жителів звертаються з приводу виїзду з села — ґрунтові дороги там, як і в Високопіллі Валківського району, також перекопали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Антирекорд по коронавірусу: в Харківській області — 49 нових випадків зараження 

За словами Тройна, жінка, яка працює в обласній психіатричній лікарні санітаркою і могла занести коронавірус, знаходиться на самоізоляції в сусідньому населеному пункті — Глибоке. Тут карантинні обмеження поки вводити не планують.

Нагадаємо, в обласній психіатричній лікарні №1 в селі Стрілеча знаходяться 11 хворих коронавірусом. Також діагноз підтвердели у трьох медиків, які там працюють. З вечора суботи в Стрілечій перекрили в'їзд. Пізніше стало відомо, що джерелом зараження в психлікарні могла бути санітарка.