Коронавірус скасовує поїздки. Путівки в Єгипет подешевшали в чотири рази

Харків'яни скасовують відпустку в Італії, зате не проти відпочити на Червоному морі.

Харків'яни скасовують відпустку в Італії, зате не проти відпочити на Червоному морі. Найбільше від коронавірусу постраждав бізнес. Ділові заходи по всьому світу опинилися під загрозою зриву.

Лоукостери, чартери і можливість раннього бронювання зіграли злий жарт з багатьма харків'янами, які запланували відпустку на весну. Італію закрили на карантин, тому багато туристів втратили гроші на квитках.

У Шарм-ель-Шейх за 200 доларів

Оскільки рейси на Апеннінський півострів з Харкова бувають тільки влітку, більшість туристів збиралися летіти в Рим, Мілан та інші міста з Києва. Харків'янка Тетяна Новікова з подругою збиралася провести кінець квітня в Римі, летіти повинні були літаком авіакомпанії МАУ з "Борисполя".

"Поки що в Рим рейси не скасовували. Нам запропонували поміняти квитки на осінь і полетіти в вересні. Ми думаємо над цією пропозицією, але у нас заброньовано номер в готелі. Якщо готель піде нам на зустріч, звичайно, будемо переносити подорож", — розповіла KHARKIV Today Тетяна.

Більшість мандрівників скасовують своє бронювання турів в Італію на весну, продаж квитків в цьому напрямку припинено, — підтверджують в турагентствах. У той же час, Франція із 500 випадками коронавірусу не лякає харківських мандрівників, туди активно бронюють тури. Незважаючи на деяких туристів, яким байдуже епідемія, туристичний бізнес вже починає зазнавати збитків.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Передумали. Харків піде на карантин

"Єгипет на сьогоднішній день — гаряча пропозицію, тому що люди розділилися: ті, хто бронював, анулюють заявки, ті, хто не збирався летіти, користуються моментом і летять по гарячому. Оператори знижують ціну, щоб компенсувати ануляції і простій в туризмі. Можна за 180-200 доларів на двох полетіти на чотири ночі в нормальний готель, відповідно, за 350 доларів на тиждень. Звичайна ціна тижневого туру на двох — 800-900 доларів ",— пояснила KHARKIV Today менеджер туркомпанії Ольга Полчанінова.

Рішення багатьох турецьких готелів перенести старт сезону з кінця березня на кінець квітня не вплинуло на харківських туристів. Чартери, як правило, починають літати з Харкова якраз в кінці квітня, так що туроператори сподіваються "відбити" втрати, коли потеплішає і сподіваються на відкладений попит.

Бізнес сидить удома 

Скасовуються не лише туристичні поїздки, а й ділові заходи. Весь світ облетіла новина, схожа на сумний жарт про те, що в Нью-Йорку через коронавірус відмінилася конференція про роботу в умовах епідемії коронавірусу, яка повинна була відбутися 13 березня. Обмеження масових заходів вдарило і по харківських підприємцях.

"Я збирався летіти в Дублін, але тепер це під великим питанням. У нас повинен  бути захід Центрально-Європейської Асоціації фахівців з нерухомості (CERIAN), 26 і 27 заплановано генеральний саміт. Він планувався за два роки, оскільки в Ірландію необхідно відкривати візу. Зараз вони надіслали листа про те, що невідомо, чи відбудеться цей захід. Але вже наші польські та фінські колеги відмовилися їхати ", — розповів президент Асоціації фахівців з нерухомості України Ігор Балака.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Все про коронавіруси в Харкові: кінотеатри на замку, спецперевірки на ринку і обмеження в садках

На межі скасування виявилися навіть ті події, які заплановані на травень. Велика конференція фахівців з нерухомості повинна відбутися через два місяці в Дніпрі, але італійська делегація вже повідомила, що не приїде, також висловили сумніви у візиті експерти Чиказького інституту управління нерухомості, які були заявлені головними спікерами. Непрямий збиток також несуть готелі, де були зарезервовані номери для учасників ділових подій.

А в цей час в Італії

Поки Харків тільки готується до життя на карантині без концертів, школи і подорожей, італійці відчули всі "принади" епідемії коронавірусу. Колишня харків'янка Юлія Зінченко живе в місті Алессандрія на північному заході країни недалеко від Турина. Продуктової кризи в місті поки немає, але його жителі вже зіткнулися з певними незручностями.

"Супермаркети працюють, магазини працюють, але заходити туди вільно не можна. Ти приходиш, стаєш в чергу, і чекаєш, запускають малими групами. Комерційні центри не працюють в суботу та неділю, бари і кафе працюють до 18:00, і то лише за умови, щоб відстань між відвідувачами була не менше метра ", — розповіла KHARKIV Today Юлія.

Самі жителі Алессандрії проявляють свідомість і намагаються рідше бувати в громадських місцях.