Компанію ІКЕА звинуватили у знищенні українських Карпат

Стільці і столи роблять з незаконно зрубаних дерев, — Earthsight.

Світовий лідер меблевої продукції ІКЕА винен в знищенні лісів на Закарпатті. До такого висновку прийшли аналітики компанії.

Розслідування Earthsight тривало 18 місяців і показало, що компанія ІКЕА продає букові стільці, виготовлені з деревини, отриманої шляхом незаконних рубок в лісах українських Карпат, де живуть зникаючі види рисі і ведмедів.

Екологи встановили, що ліс для меблевої компанії заготовляють в основному в Великобичківському лісомисливському господарстві (Закарпатська область). Перевірка Держекоінспекції підтвердила, що в період з квітня по червень 2018 року в цьому господарстві проводилися так звані санітарні вирубки. У цей період вони заборонені, тому що в цей час розмножуються рідкісні види тварин, у тому числі рисі. Проте, історія повторилася і в 2019-му році, і навіть в 2020-му під час всесвітнього карантину.

Лісозаготівлею в Великобичківському лісомисливському господарстві займається українська меблева компанія "ВГСМ". Вона купує три чверті всього вирубаного бука в цьому господарстві. 95% деревини у "ВГСМ" купує ІКЕА. Ще один постачальник — австрійська компанія Egger. За 2019 рік вона купила в українських лісогосподарств деревини майже на 2 млн доларів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У лісництві "чорного" лісника Сиси вирубали дерев на 5,5 мільйона гривень

В незаконних вирубках, згідно розслідування Earthsight, замішана і всесвітня організація FSC (Лісова опікунська рада). Продукція ІКЕА має маркування FSC, що означає, що вона була зроблена з деревини, добутої законним і екологічним способом, проте експерти Earthsight розпитали місцевих лісників і встановили, що сертифіковані співробітники FSC проводять формальну перевірку законності рубок, після чого часто усамітнюються з представниками лісгоспу в гірських альтанках для банкету з бограчем.

За словами представників Earthsight, причина незаконної заготівлі дерева — корупція в державних лісогосподарських підприємствах. У цьому контексті згадується і Харківська область.

"На початку цього року в Закарпатській і Харківській областях було усунуто двох керівників обласних управлінь лісового та мисливського господарства Держлісагентства, яких неодноразово звинувачували в корупції. Уряд доклав зусиль для підвищення прозорості продажів деревини і зробив карти лісів та ділянок лісових рубок в Україні більш доступними", — йдеться в звіті.

На думку розслідувачів, ці заходи не зупинили масові вирубки.

ІКЕА відреагувала на звинувачення заявою про те, що не використовує незаконну деревину для виготовлення своєї продукції. В меблевій компанії почали розслідування з мотивів статті Earthsight.

FSC визнав, що корупція і слабкість правоохоронної системи в Україні створюють труднощі для роботи. Рада заявила, що "засуджує незаконні дії з боку власників FSC сертифікатів".