Коло контактів встановлено, один позитивний: що відомо про другу померлу від коронавірусу з Харківської області

Із п'яти односельчан, із якими спілкувалася померла в понеділок пенсіонерка, тільки в одного підтвердився діагноз.

Із п'яти односельчан, із якими спілкувалася померла в понеділок пенсіонерка, тільки в одного підтвердився діагноз. У сина і сусідів тест на COVID-19 негативний.

70-річна мешканка села Високопілля (Валківський район), яка померла від коронавірусу вночі 20 квітня, контактувала з п'ятьма людьми. Про це повідомила KHARKIV Today перша заступник голови Валківської районної державної адміністрації Наталія Осадча.

Жінка в церкві не працювала. Її коло контактів досить невеликий — 5 чоловік, це син і сусіди. У чотирьох коронавірус не підтвердився, але два тижні всі будуть перебувати на самоізоляції. У чоловіка, з яким спілкувалися обидві померлі жінки, діагноз позитивний, хоча коронавірус протікає безсимптомно.

"Їй 70 років. Вона входила в список контактних, які були визначені одразу по першій померлій. І туди входили її контактні. Тобто це коло визначено. Воно дуже чітке і жорстке. У контакті було 5 осіб. Вони всі пройшли тоді ще тести, 15 квітня. Один з них позитивний. Це той, який був підтверджений ще тоді. Всі інші негативні — сусіди і син. Але вони все одно всі на самоізоляції, сидять два тижні вдома. Всіх відправляли на ПЛР", — розповіла KHARKIV Today Осадча.

Коронавірус у жінки підтвердили 15 квітня, наступного дня її госпіталізували до харківської інфекційної лікарні, стан погіршувався.

"Із 16 квітня вона була в реанімаційному відділенні. Коли її відправили, погано їй було, звичайно. У неї була пневмонія двостороння, температура 37.6, задишка",— повідомила чиновниця.

Провести посмертне епідеміологічне розслідування в селі дуже важко: всі між собою спілкуються, всі ходять до церкви. Спочатку цей випадок йшов паралельно з першою померлою.

"Коли ми збирали контактних по першій померлій, вона просто звернулася до лікарні, бо у неї були симптоми хвороби. До неї виїхала бригада. І у неї була температура. Лікар до неї приїхав, подивився і направив на госпіталізацію по пневмонії. Вона йшла як окремий випадок, паралельно з цим всім. По ній відразу були зібрані контактні особи. Тут знайти взаємозв'язок дуже складно, тому що це село. Вони всі контактують один з одним. Їх складно розділити, церква одна, село невелике", — говорить Осадча.

Нам вдалося поспілкуватися з лікарем, яка приїжджала до цієї жінки і по суті була останньою, хто бачив її в Високопіллі.

"Оскільки у нас був випадок померлої від пневмонії і підтверджений ПЛР по цій бабусі, яка померла першою, ми відпрацьовували всіх контактних, виїжджали і брали тести, оцінювали стан. Сімейному лікарю надійшов виклик від цієї жінки, яка померла сьогодні, що у неї температура, що їй погано, кашель. Я її послухала, поміряли температуру. Ми, природно, зробили їй ПЛР і направили її в інфекційну лікарню на госпіталізацію. До першої жінки за тими даними, які нам даються по контактах, вона не відноситься, але можна припустити, що вона могла якось контактувати. Це село, зараз переплелося все. Зараз знайти якусь межу важко — хто, де, на якому етапі контактував, в магазині або церкві ... ", — розповіла нам головний лікар Центру первинної медико-санітарної допомоги у Вискополлі Марина Орлова .

Ховати жінку будуть у вівторок у Високопіллі.

Як писав KHARKIV Today, 15 квітня в Харківській області зафіксували першу смерть від коронавірусу. 71-річна жінка померла у Валківській районнійї лікарні, коронавірус підтвердили після смерті. Незадовго до госпіталізації вона  продавала свічки в церкві. У селі, де жила хвора, ввели режим карантину, там вимірюють температуру на в'їздах і виїздах. Водіїв транспорту, який йде транзитом через Високопілля, попереджають про карантин, після чого вони приймають рішення: об'їжджати село або слідувати через нього без зупинки.