Колишній начальник Південної залізниці поновився на посаді через суд

Віктор Остапчук більше не засідає у Верховній Раді і хоче керувати Південною залізницею.

Колишній парламентарій і ексначальник Південної залізниці Віктор Остапчук пішов до суду, оскільки з ним був укладений безстроковий трудовий договір, а звільняли його через обрання нардепом.

Екснардеп Віктор Остапчук подав позов щодо "Укрзалізниці", в якому просив суд зобов'язати надати йому колишню посаду директора регіонального філіалу "Південна залізниця". 11 грудня суддя Дзержинського районного суду Олексій Шишкін задовольнив цей позов. Рішення суду опубліковано в Єдиному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, в 2005 році Віктора Остапчука призначили начальником Південної залізниці, в 2012 році його звільнили, оскільки він став народним депутатом. У 2019 Віктор Остапчук перестав бути парламентарієм через достроковий розпуск Верховної Ради.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кума Януковича не поновили на посаді начальника Південної залізниці

"Тому позивач вважає, що відповідач зобов'язаний надати йому попередню його роботу директора регіональної філії "Південна залізниця", яка є відокремленим структурним підрозділом АТ "Укрзалізниця", і є підстави для поновлення позивача на зазначеній роботі (посаді), згідно ст.118 КЗпП України , ч.4, ч.7 ст. 20 Закону України "Про статус народного депутата України", п.6 ч.1 ст.40 КЗпП України", — йдеться в рішенні суду.

У документі зазначено, що відповідно до ст.118 КЗпП України, співробітникам, звільненим від роботи внаслідок обрання їх на виборні посади в державних органах, надається після закінчення їх повноважень за виборною посадою попередня робота (посада), а при її відсутності — інша рівноцінна робота (посада) на тому самому або, за згодою працівника, на іншому підприємстві, в установі, організації.

Представники "Укрзалізниці" просили відмовити в задоволенні позову повністю. Зокрема, суд вважає безпідставним аргумент про те, що посаду начальника ДП "Південна залізниця", з якою Віктор Остапчук був звільнений, не рівноцінна посаді директора регіональної філії "Південна залізниця" АТ "Укрзалізниця".

При цьому суд погодився з доводом Віктора Остапчука про те, що його прийняли на роботу начальником Південної залізниці за безстроковим трудовим договором.

Суддя Олексій Шишкін задовольнив позовні вимоги Віктора Остапчука до "Укрзалізниці" в повному обсязі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Інвестора для Південного вокзалу хочуть знайти за три роки

"Зобов'язати відповідача Товариство з обмеженою відповідальністю "Укрзалізниця" надати [Віктору Остапчуку — ред.] Попередню роботу (посаду) — директор регіональної філії "Південна залізниця" АТ "Укрзалізниця". Відновити на роботі (посаді) директора регіональної філії "Південна залізниця". Допустити негайне виконання судового рішення у даній справі. Стягнути з АТ "Укрзалізниця" на користь держави судовий збір в розмірі 840 гривень 80 копійок", — зазначено в документі.

Апеляційну скаргу на рішення суду учасники процесу можуть подати до Харківського апеляційного суду через Дзержинський районний суд Харкова протягом тридцяти днів.

У жовтні 65-річного Віктора Остапчука обрали депутатом Харківської облради від "Блоку Кернеса", він очолює постійну комісію з питань розвитку транспорту та зв'язку. До 2019 року був нардепом, голосував за "диктаторські закони" в січні 2014 року, а в лютому 2014 року вийшов із фракції "Партії регіонів". З 2000 по 2012 рік Віктор Остапчук був начальником Південної залізниці.