Коли в Харківській області батьки зможуть отримати виплати замість "бейбі-боксу"

Через складний механізм гроші поки не отримав жоден заявник з Харківської області.

Виплати планують почати нараховувати на карти в кінці вересня. Однак на сьогодні Міністерство соцполітики України не затвердив перелік мережі магазинів, де можна отоваритися.

17 вересня Верховна Рада України прийняла за основу законопроєкт №3006а, що передбачає повернення "пакунка маляти" замість грошової допомоги, яку вирішили впровадити з 29 липня. У Харківській області подали тисячу заяв на отримання грошової допомоги замість "бейбі-боксу". Однак гроші поки не отримав жоден заявник. Причина — складний механізм. Про це повідомив KHARKIV Today директор департаменту соціального захисту населення Харківської обласної державної адміністрації Юрій Шпарага.

"На сьогоднішній день близько 1 тисячі заяв вже від мам є у нас. Але ще не отримали ні копійки з однієї простої причини — тому що порядок, який прийнятий Кабінетом міністрів, трохи складний. Ми розраховуємо на те, що виплати почнуться ближче до кінця місяця, почнуть зараховувати на картки гроші", — пояснив Шпарага.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська область — в лідерах за кількістю зареєстрованих шлюбів

Для компенсації потрібна довідка з пологового будинку про неотримання "пакунка маляти", соціальний рахунок в "Приватбанку" із спеціальним режимом використання, заяву до управління захисту, паспорт і код. Після цього управління соцзахисту населення передає відповідні дані до Міністерства соцполітики, воно вже формує реєстр одержувачів і визначає мережу магазинів, де можна буде придбати товари для дітей.

Потім Мінсоцполітики перераховує гроші (п'ять тисяч гривень) "Приватбанку", який в свою чергу зараховує їх на карту мами. Тільки після цього можна піти до мережі магазинів і отоваритися.

"Придумано, звичайно, складно. Я особисто пропонував розробникам, що простіше збільшити виплату при народженні дитини на п'ять тисяч гривень. Але прийнято, що прийнято. Ми почали це виконувати. Але на сьогодні ще не визначена навіть мережа магазинів. Якщо сьогодні приймуть, що повернуться до "пакунку маляти", це правильно. Але я ж не розумію, як тепер буде — скасують те, що було, або буде паралельно "пакунок маляти" чи компенсація. Будемо дивитися. Я документа ще не бачив", — сказав Шпарага.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Озвучені найпопулярніші імена новонароджених українців у 2020 році

У департаменті соцзахисту населення відзначають, що батьки хвалили "пакунок маляти", оскільки він був вдало зібраний і не змушував їх відвідувати магазини в перші дні життя дитини.

"Більше того, якщо перерахувати на гроші, в торгово-роздрібній мережі не купиш за вартість пакунку той перелік, який там був. Все було зібрано в одному місці — від мазів, присипок до одягу. Це відразу тобі видали і у тебе все є, це було як подарунок, коли сім'я ще в пологовому будинку. Не треба нікуди ходити. Все було якісно і вдало. Я вважаю, і не тільки я, що потрібно видавати пакунки, так як воно було", — пояснив директор департаменту соцзахисту населення ХОДА .

З початку проєкту "Пакунок маляти", з 2018 року, в Харківській області роздали 32 тисячі "бейбі-боксів" на 160 мільйонів гривень. Останній залишався станом на 7 вересня у Вовчанському районі. Зараз жителі Харківської області, які написали заяви і зібрали весь пакет документів, чекають виплат. Однак в департаменті соцзахисту населення ХОДА припускають, що деякі мами відмовляться від них через складну процедуру.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Жителів Харківської області стало менше

"Я думаю, що будуть і ті, які не захочуть цим скористатися, тому що це складно — ходити, відкривати. Тому якщо сьогодні прийнято постанову про те, щоб повернути пакунок маляти, це — правильно", — підсумував Шпарага.

Як писав KHARKIV Today, 29 липня на засіданні Кабінету міністрів України проголосували за експериментальний проєкт з монетизації одноразової натуральної допомоги "бейбі-бокс". Згідно з ним, породіллі надається п'ять тисяч гривень.

Нагадаємо, з початку 2020 року в Харківській області отримали 6165 "пакунків маляти", передано до пологових будинків 6148, залишалося на кінець липня 228.