Кого в Україні будуть вакцинувати від коронавірусу в першу чергу

В Україні затвердили план вакцинації від коронавірусу.

Протягом 2021-2022 років вакцинувати планують 50% населення України, тобто 20 мільйонів чоловік. Першими потраплять під вакцинацію медики.

22 грудня оперативний штаб Міністерства охорони здоров'я України затвердив план імунізації населення від коронавірусу. Про це повідомили в Центрі громадського здоров'я України.

"Вакцинація від COVID-19 в Україні буде добровільною для всіх груп населення і професійних груп ризику. Її проведення не буде заважати проведенню рутинної вакцинації у відповідності з календарем щеплень, щоб не допустити зниження рівня вакцинації від інших хвороб", — пояснив виконуючий обов'язки гендиректора Центру громадського здоров'я Ігор Кузін.

Вакцину планують отримати в першому кварталі 2021 року. В першу чергу робити щеплення будуть медикам, особливо тим, хто лікує хворих коронавірусом в стаціонарі.

Як відзначили в Центрі громадського здоров'я, вакцинація буде доступна і для українців, які живуть на непідконтрольній території, але це будуть затверджувати за окремим планом.

Вакцинувати від коронавірусу будуть в діючих пунктах щеплень, а також за допомогою мобільних бригад з імунізації і в тимчасових центрах вакцинації.

Всього буде чотири етапи вакцинації населення:

1. З січня по квітень 2021 року. Вакцинувати будуть людей з найвищим ризиком інфікування та розвитку COVID-19, а також тих, хто виконує критичні функції в боротьбі з коронавірусом;

2. З квітня по червень 2021 року. Під вакцинацію потрапляють люди з надзвичайно високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і медики;

3. З червня по вересень 2021 року. Сюди входять люди з високим ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто відповідає за безпеку і життєдіяльність держави;

4. З вересня 2021 року по березень 2022. Щеплення будуть отримувати люди з підвищеним ризиком інфікування та розвитку COVID-19 і ті, хто працює в сфері безпеки і життєдіяльності держави.

Як писав KHARKIV Today, 12 грудня фонд COVAX схвалив запит України на поставку 8 мільйонів доз вакцин від коронавірусу. Тоді головний санлікар України Віктор Ляшко повідомляв, що на старт вакцинації розраховують в березні, оскільки перші вакцини отримають з січня по лютий. Першими планували прищеплювати медпрацівників, працівників сфери освіти і людей з групи ризику (пенсіонерів).