"Кишенькові патріоти з вулиць повинні йти працювати", — Олег Ширяєв розповів, чому пішов до Ківи

Екскомандир роти МВС "Східний корпус", ексрадник Юлії Світличної пішов під крило нардепа від "Опозиційної платформи — За життя" Іллі Ківи.

Екс-командир "Східного корпусу" Олег Ширяєв став куратором всеукраїнського руху "Патріоти — за життя". Каже, йому набридли "кишенькові патріоти" і те, що вони диктують.

У 2014-2015 роках Ширяєв з позивним "Сірко" асоціювався з Правим сектором, Національним корпусом, Азовом, Андрієм Білецьким і ротою МВС "Східний корпус". Це його роту з почестями проводжали і зустрічали на площі Свободи з зони АТО. Через кілька років все різко змінилося: з'явилися звинувачення в кришуванні кар'єроуправлінь, рейдерстві. У 2018 році рота саморозпустилася, звинувативши Ширяєва в роботі на спецслужби, а у вересні його затримали після збройного конфлікту на елеваторі в селі Занки (Зміївський район). Кримінальну справу досі не передано до суду, весь цей час Ширяєв не займався громадською діяльністю. Увечері 18 серпня він нарешті заявив про себе.

"Так, я став куратором по всій Україні громадського руху "Патріоти — за життя". Так, я в команді Іллі Ківи. І він — сильна людина і сильний лідер, якого я поважаю. Я поділяю його точку зору на все, що відбувається в Україна. Я поділяю цінності патріотів. Сьогодні це об'єднання людей, яке є зразком моралі, честі і гідності", — написав Ширяєв.

За загальними фразами зрозуміти, куди зібрався Ширяєв і чим буде займатися, складно. Втім, і на прямі запитання Олег відповіді не дає.

"Ситуація проста: я втомився від свавілля на вулицях і бородатих людей, які диктують народу України, куди їм ходити і які фільми в кіно дивитися. Так, я давав присягу Україні. Але всі втомилися від "кишенькових патріотів". Їм треба йти працювати в метрополітен, в "Жилкомсервіс". Ківа мені симпатичний. Я поки не вступив до партії [ОПЗЖ — ред.]. Я взаємодію з Ківою і Чорним. Конституція, порядок — наше кредо", — пряма мова Ширяєва KHARKIV Today на питання про проросійську ідеологію ОПЗЖ в цілому і Ківи зокрема.

У той же час екскомбат запевняє, що поки не вирішив, чи піде на місцеві вибори: каже, ще навіть не думав. Загрози з учорашнього дня надходять не більше, ніж останні два роки.

"Вони погрожували мені і моїй родині останні два роки, ставили вінок біля будинку батьків. Але я юрист, веду адвокатську діяльність. Всі будуть відповідати за законом", — сказав Ширяєв.

Увечері Олег закрив свою стрічку для коментарів, але кілька людей встигли йому все-таки написати. У коментарях до посту екскомандира "Східного корпусу" його заяву назвали розчаруванням року і пообіцяли піти з друзів.

"Так а для чого ви воювали? Обнімашкі з "рускімі братамі" будуть?", — запитав у Ширяєва інший користувач соцмережі.

"А пам’‎ятаєте коли роту проводжали з площі у зону АТО? Може ... підмінили "Сірка" [псевдонім Олега Ширяєва — ред.]?", — написав ще один коментатор. 

Слова подяки під публікацією екскомандира "Східного корпусу" залишив тільки Ківа.

"Хочу искренне сказать спасибо, уверен, именно с Вашим опытом и целеустремлённостью наша команда станет успешней и сильней, а значит ускорит нашу обещаю победу", — написав нардеп від "Опозиційної платформи — За життя".

Нагадаємо, Олег Ширяєв очолював роту особливого призначення "Східний корпус", що входить до структури МВС, також до розколу в середовищі правих він радив тоді ще голові Харківської ОДА Юлії Світличній.

У вересні 2018 року в селі Занки (Зміївський район) почався збройний конфлікт: на елеватор, який належить фермерському господарству Олександра Точного, прийшли озброєні люди. Тоді були поранені 5 чоловік, в тому числі співробітник Нацполіціі. Пізно ввечері "тітушок" роззброїли і затримали. Того дня Олег Ширяєв заперечував свою причетність   до подій в Занках.

На следующий день министр МВД Арсен Аваков заявил: полиция обоснованно подозревает, что группу злоумышленников возглавлял Олег Ширяев и пообещал его задержание. Олега Ширяева задержали и отправили в изолятор временного содержания, а через день сообщили о подозрении. Олег Ширяев просидел в СИЗО два месяца и вышел под залог в миллион гривен. 

По информации начальника отдела коммуникации ГУНП в Харьковской области Елены Баранник, обвинительный акт по этому делу в суд ещё не направлен. Защита знакомится с материалами дела знакомятся с марта прошлого года.

"Трижды выходили в суд с ходатайством ограничить сроки ознакомления, суд отказал", — уточнила она.