"Кисень - це життя": чого не вистачає харківським лікарням на 42-му тижні епідемії

Про готовність лікарень розповів голова ХОДА Олексій Кучер та директор департаменту охорони здоров'я Харківської міськради Юрій Сороколат.

Харків знаходиться в "червоній" зоні другий день — з 19-го жовтня почали діяти нові обмеження. Ситуацію чиновники називають критичною, навантаження на лікарні та лікарів — надмірною.

У Харківській області висока смертність від коронавірусу. За словами голови ХОДА, 1,5% від загальної кількості перехворіли. Але ця цифра трохи нижча, ніж середня по Україні — 1,8%.

У лікарнях розгортають додаткові ліжка, очікують 20 апаратів штучної вентиляції легенів і 23 концентратори. Крім того, шукають нових постачальників для купівлі обладнання для лікарень. Про це заявив голова Харківської обласної державної адміністрації Олексій Кучер.

1. Лікарні і ліжко-місця

За офіційною інформацією, сьогодні Харківська область посідає друге місце в Україні за кількістю палат інтенсивної терапії — 287. Лідирує зараз Київ — 283 палати. У Харківській області продовжують обладнувати додаткові місця. Загальна кількість ліжко-місць, відведених для хворих коронавірусом, становить 3600.

"Виділили кошти на ремонт в "інфекціонці", там відкриють ще 20 ліжок. У залізничній лікарні ще доповняться ліжка", — сказав Кучер.

У Харкові, за словами Сороколата, якщо не враховувати ліжка в пологовому будинку, навантаження надмірне.

"За дві останні доби надійшло 70 осіб, це колосальне навантаження, тих, хто не потребує кисню, намагаємося виписувати", — сказав Сороколат.
Як повідомив чиновник, на 20 жовтня в Харкові підтверджено 22 047 випадків коронавірусу, захворіли 490 медиків, 954 дитини. 6700 одужали, 336 померли. 8800— на амбулаторному лікуванні. У Харкові розгорнуто 530 ліжок, на 140 ліжках 173 людини.

2. Кисень в палатах для лікування хворих коронавірусом

"Кисень — це життя для хворих коронавірусів", — коротко пояснює важливість забезпечення лікарень медичним киснем директор "інфекціонки" Павло Нартов.

На початку карантину в лікарнях регіону було 97 кисневих точок в лікарнях і 32 концентратори. Сьогодні цю кількість збільшено до понад 700 кисневих точок і 90 концентраторів. У Харківській обласній державній адміністрації кажуть, що продовжують закупівлю, однак є проблема з постачальниками.

"Хочемо купити 800 концентраторів, 200 вже замовлені, до кінця тижня прийде 23. Якщо у когось є постачальники, повідомте. Гроші є, концентраторів немає. Після того як їх поставлять, наша область з п'ятого на друге місце переміститься по забезпеченості киснем", — сказав Кучер.

Майданчик для кисневої бочки вже підготували в "інфекціонці". За словами голови Харківської ОДА, на кисень і концентратори виділять ще 38 мільйонів гривень. Розпорядження він підпише сьогодні.

За словами директора міського департаменту, для лікування хворих коронавірусом потрібна величезна кількість кисню. Його не встигають нагрівати для подачі.

"У нас ще працюють кисневі концентратори. Вони дають недостатній у важких ситуаціях потік кисню. На сьогоднішній день ми вирішили 9,1 мільйона гривень, виділити, щоб закупити кисневі бочки. Не вирішене питання по Україні, як забезпечувати високопотоковий кисень теплим, ми не встигаємо його нагрівати", — сказав Сороколат.

У харківських лікарнях оснащені 150 точок забору кисню. Цього недостатньо, є проблема, яку постійно намагаємося ліквідувати, визнає Сороколат.

Планується ще 254 точки — в 17, 25 і 13 лікарнях.

3. Засоби індивідуального захисту і апарати ШВЛ

Засобів індивідуального захисту в Харківській області вистачить на два місяці. Ситуацію з коронавірусом в Харківській ОДА називають критичною.

"Другий день, як ми знаходимося в "червоній" зоні. Ми знаходимося в критичній ситуації, разом з тим контрольованою. Харківська область — одна з найбільш підготовлених взагалі. Ми на другому місці за кількістю хворих після Києва. На вчора 1 929 пацієнтів перебували в лікарнях. З них 905 — в обласних лікарнях, решта в Харкові. При тій же динаміці ми на два місяці забезпечені засобами індивідуального захисту", — пояснив голова Харківської ОДА.

Апарати штучної вентиляції легенів замовили, зараз чекають надходження 20 штук.

Напомним, с 19 октября Харьков, а также Люботин, Богодуховский, Лозовской и Первомайский районы области находятся в "красной" зоне карантина. На прошлой неделе глава Харьковской ОГА Алексей Кучер пообещал решить проблему с кислородом - должны купить 20-кубовую кислородную бочку, 300 концентраторов и 20 аппаратов искусственной вентиляции легких.

Как писал KHARKIV Today, по состоянию на 20 октября коронавирус подтвержден у 29 559 жителей Харьковской области, за сутки - у 446. Умерли 452 человека (за сутки - семь).