Київська митниця пояснила ситуацію з кисневими концентраторами для харківських лікарень

На митниці повідомили, що не зацікавлені в затягуванні оформлення будь-якого товару, а особливо — необхідного для лікування COVID-19.

Йдеться про концентратори, які не доїхали до Харкова через те, що "застрягли" на митниці.

Станом на вечір 18 листопада на Київській митниці в очікуванні завершення митного оформлення знаходяться в роботі три митні декларації, подані для митного оформлення концентраторів. Про це повідомили в прес-службі Київської митниці Держмитслужби.

"Звертаємо увагу, що декларантом товар заявлений до митного оформлення на двох митних постах Київської митниці, одна митна декларація подана до митниці 17.11.2020, дві інші — 18.11.2020. За всіма деклараціями при перевірці спрацювала система ризиків. Зокрема, про необхідність проведення повного митного огляду, здійснення фотографування, проведення зважування товару, ризик за заявленою декларантом митною вартістю товару", — розповіли в прес-службі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна лікарня в Харкові почне приймати хворих коронавірусом в грудні

Зараз по одній декларації митницею відпрацьовується останній ризик — визначення митної вартості товару. Як тільки декларант підтвердить митну вартість концентраторів, їх відразу пропустять.

"За іншими двома деклараціях, поданими сьогодні, 18.11.2020, ситуація така. О 9:50 декларанту направлено повідомлення — пред'явити товари цього ж дня для митного огляду. Декларант на повідомлення не відреагував, товари для проведення митного огляду посадовим особам митниці вчасно не пред'явив, відтак не виконав обов'язок декларанта", — пояснили на митниці.

О 17:56 митниця повторно направила повідомлення декларанту. Він повинен прибути в четвер, 19 листопада, до 9:00 для проведення митного огляду.

"Отож, за умови виконання імпортером своїх обов'язків, визначених Митним кодексом України для оформлення товару в режимі "Імпорт", митниця завершить всі митні формальності якнайшвидше і з дотриманням норм і правил чинного законодавства", — пояснили в Держмитслужбі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Поки голова МОЗ на лікарняному, залізничні лікарні в Харкові не почнуть приймати хворих COVID-19

Також там спростували можливість оформлення концентраторів з порушенням митних правил.

Нагадаємо, Харківська ОДА закупила 370 кисневих концентраторів. На двох пацієнтів розраховані 250 з них, на одного пацієнта — 120. Техніку передали до лікарень міста і області, де приймають хворих коронавірусом.

Найближчим часом чекають ще 30 концентраторів і сподіваються, що ще 461 отримає місто. Поки вони не доїхали до Харкова - "застрягли" на митниці.

Частину концентраторів збираються передати до залізничних лікарень Харкова, які повинні відкрити для прийому пацієнтів з коронавірусом.