Хто став заступниками нового голови обласної ради. Одного підозрювали в махінаціях із землею

Альберт Кононенко кілька років переховувався за кордоном.

За заступників, як і за голову, голосували таємно. Їх кандидатури назвав голова облради Артур Товмасян.

Першим заступником Артура Товмасян став депутат від фракції "Блок Кернеса — Успішний Харків" Альберт Кононенко.

Крім того, у нового голови облради буде ще троє заступників (у попередника Сергія Чернова їх було всього двоє): Валерія Мураєва, Тетяна Біловол (обидві — з "Блоку Кернеса — Успішний Харків") і Андрій Малиш ("Опозиційна платформа — За життя" ).

Всього видали бюлетені 91 депутату. Невикористаними виявилися 29 бюлетенів, недійсних — 3. За підсумком голосування 77 депутатів підтримали кандидатури першого заступника і заступників голови Харківської облради. Голова комісії зачитав результати голосування.

Відзначимо, в 2018 році Альберту Кононенку вручили підозру у привласненні чужого майна та зловживанні службовим становищем. Слідчі встановили, що депутат став одним з співзасновників обслуговуючого кооперативу, в статусні документи якого внесли недостовірні відомості. Йшлося про мету створення кооперативу. Так, кооператив повинен був "забезпечити житлом членів кооперативу".

Землю, яку чиновники безкоштовно отримали, розділили на ділянки по 0,2 гектара і продали під приватну забудову. Своїми діями завдали понад 400 мільйонів гривень збитків. Після оголошення підозри Кононенко втік до Росії. Після закриття провадження (це сталося в 2020 році, причина — відсутність складу злочину) Кононенко повернувся до Харкова.

Андрій Малиш раніше був директором державного підприємства "Завод шампанських вин". Зараз займається бізнесом. Йому 42 роки.

Тетяна Біловол живе в Києві, працює заступником генерального директора у фірмі "Базісспецсервіс" (неспеціалізована оптова торгівля). Їй — 57 років. Чоловік Тетяни — Олександр Біловол, депутат Верховної Ради восьмого скликання. Біловол балотувався в нардепи в 2019 році по 180 округу (Харківська область), проте не пройшов. У сьомому скликанні пройшов до Ради від "Партії регіонів". У 2014-му голосував за "диктаторські закони".

Валерію Мураєву називав кандидатом на посаду свого заступника Олексій Кучер, коли був головою Харківської обласної державної адміністрації, відзначаючи, що вона нібито "потужний фахівець". Тоді патріотичні організації Харкова неодноразово виходили під будівлю Харківської ОДА і до  Офісу президента з вимогою не призначати проросійського чиновника Мураєву, навіть писали заяву до Служби безпеки України. Відтак активісти домоглися свого — Мураєва не стала заступником голови ХОДА. У соцмережах Мураєва ніколи не приховувала проросійських поглядів.