Хто допомагає Кернесу розносити продуктові набори

Руками активістів "Нацкорпусу" та інших волонтерів міський голова Харкова і його старий-новий друг Олександр Ярославський зайнялися власним піаром.

Волонтери, організовані "Нацкорпусом", розносять продуктові набори під брендом "шанованих людей". KHARKIV Today сходив на один рейд, щоб побачити, як це відбувається, зсередини.

100 000 продуктових наборів з борошном, цукром, макаронами, яловичою тушонкою, рослинною олією, чаєм, печивом, 100 000 брендованих кульків — таких, які дають на касах в супермаркетах, але з логотипом  Кернеса і Ярославського. Дуже швидко розгорнули діяльність два члени створеного президентом штабу по боротьбі з коронавірусом — Кернес і Ярославський, про третього — представника президентської гілки влади в області Олексія Кучера — ні слова. На замовлення Кернеса / Ярославського на пакетах так і написали: "Геннадій Кернес, Олександр Ярославський" і почали передвиборчу кампанію, роздаючи продуктові пакети, одночасно у всіх районах Харкова. 24 березня стартував Шевченківський район, 26 — Індустріальний. Трохи раніше, 23 березня, були створені волонтерські Telegram-чати для кожного із районів — там почала відбуватися самоорганізація людей з метою надати допомогу пенсіонерам і малозабезпеченим під час епідемії коронавірусу.

Поки ці канали відкриті, в них додаються харків'яни. Питань про те, хто роздає допомогу, не ставлять: під час коронавірусного карантину нікому і в голову не може прийти, що це частина політичного проєкту. Оголошення кураторів каналів за змістом приблизно однакові, ось приклад із телеграм-каналу Шевченківського району: "Завтра починаємо розвозити гуманітарну допомогу по району. У другій половині дня до вечора. Машина є. Ті, хто будуть, плюсуйте ... Потрібно разом, бо один пакет важить приблизно 5-7 кг. І все це буде розвозитись  на машині ".

Як нам вдалося з'ясувати, багато телеграм-каналів адмініструють представники "Національного корпусу". Зокрема, чат "Волонтери Шевченківського району" координує представник організації Руслан Слобожанин. 25 березня він написав у чаті, що в цей день буде надаватися допомога мешканцям будинків 65А, 65Б і 65Г по проспекту Перемоги і анонсував збір волонтерів поруч із Шевченківською адміністрацією на проспекті Науки о 13:45.

Люди дійсно прийшли, питань не задавали, увійшли до внутрішнього двору райадміністрації і отримали 79 продуктових наборів у пакетах Кернеса і Ярославського. Всі одягнені в цивільне. Потім сіли в білий мікроавтобус і поїхали на Олексіївку.

Кореспондент приєднався до роздачі гуманітарки в якості волонтера вже на проспекті Перемоги. Бригадир Руслан і ті, хто приєднався до групи поруч з адміністрацією Шевченківського району, прибули до будинку під номером 65.

Коли з'ясувалося, що на місці всього дев'ять чоловік, було прийнято рішення розділитися на три групи — по три людини на будинок. Кожен брав в руки 2-4 пакета, і групи відправлялися розносити продукти за списком — в ньому були вказані прізвища пенсіонерів і багатодітних сімей, їх сформували в Шевченківській адміністрації. У кожному — ПІБ мешканців, номери їх квартир і телефонів. Волонтери обходили кожну адресу, для отримання пакету людям досить було залишити підпис навпроти свого прізвища в списку.

Щоб переконати пенсіонера відкрити двері, йому повідомляли, що прийшли із допомогою від "благодійного фонду", "держави" або й того, й іншого одночасно. Пенсіонери спочатку були налякані і відкривати двері не хотіли, але коли бачили пакети з продуктами, раділи. Прощаючись з черговим пенсіонером, волонтери бажали йому здоров'я і якнайменше виходити на вулицю, щоб не заразитися коронавірусом.

Із 79 пакетів за 2,5 години вдалося роздати лише 64 — інших пенсіонерів не було вдома, а одна жінка, як виявилося, померла кілька років тому, але чомусь залишалася в списку адміністрації.

Бригадир Руслан роботою залишився задоволений. Він упевнений, що продуктові набори — приватна ініціатива Кернеса і Ярославського, а до "Нацкорпусу" звернулися представники райадміністрації за допомогою.

"Ярославський і Кернес ці набори відправляють в кожен район. В Шевченківську адміністрацію направляють в день 500 штук. Половину забирає сама адміністрація — її представники також розносять ці пакети, ще половину віддають волонтерам, оскільки адміністраціям не вистачає рук", — розповідає Руслан.

Якщо якісь пакети не вдається доставити пенсіонерам, їх повертають назад, в адміністрацію.

Після закінчення роздачі волонтери прощаються біля будівлі адміністрації району, а бригадир звітує комусь із них про виконану роботу. У четвер в тому ж чаті волонтери самоорганізувалися і повезли пакети "з Ярославським і Кернесом" в будинок по вулиці Данилевського, 18.

У телеграм нам вдалося з'ясувати, що представники "Нацкорпусу" координують дії волонтерів і в інших районах: в Індустріальному районі — Євген Ткаченко, в Київському — Максим Раков.

"Всі, хто піариться на цьому, — пи..аси"

Представники "НК" кажуть, що коли погоджувалися допомогти із доставкою гуманітарної допомоги, не знали про іменні пакети. Лідер харківського "Нацкорпусу" Костянтин Немічев прокоментував нам ситуацію так: "Є таке, що ми не обумовили цей момент. До нас звернулися адміністрації Шевченківського та Індустріального районів. Сказали, що це просто соцпакети для малозабезпечених, а виявилося по-іншому. Далі будемо обговорювати, будемо говорити, щоб пакети були без якихось таких моментів ".

У свою чергу, начальник штабу Терен Схід "Національного корпусу" Владислав Соболєвський сказав KHARKIV Today, що кожен, хто піариться таким способом, — "пі *** рас". Наводимо його відповідь без скорочень:

"Є необхідність в тому, щоб люди похилого віку сиділи вдома. Мер Кернес, якого я особисто вважаю пі *** асом, розмістив на продуктових пакетах своє прізвище і прізвище Ярославського. Якщо він теж піариться на пакетах, то він, відповідно, теж пі * ** рас. Розносили ці пакети волонтери. До нашого проєкту тільки в Харкові приєдналися близько ста чоловік, які не належать до нашої організації. Вони все це розносили без партійної нашої символіки. Тому говорити, що наші активісти розносили пакети Кернеса — це перекручування. А те, що Кернес піариться за допомогою роздачі продуктових пакетів, — так. Те, що він використовував безкоштовну силу волонтерів, — теж так. У мене є бабуся, я її забезпечую всім, що їй потрібно, але вона все-таки вирішила піти в магазин, і її зупинив сусід і сказав, що купить їй все, що їй необхідно — я вдячний цій людині. Не можна, щоб люди похилого віку виходилиІ Я впевнений, що жоден меценат не заплатив жодної гривні за гречку, за соняшникову олію і так далі. Можна сприймати це як виборчі технології, однак це єдиний момент в історії України, коли це — в тему. Не давати людям похилого віку виходити на вулицю, щоб вони сиділи вдома, і забезпечувати їх усім необхідним ".

Дізнатися думку лідера "НК" Андрія Білецького з приводу співпраці "Нацкорпусу" із Геннадієм Кернесом нам поки не вдалося: його телефон відключений.

Автор: Богдан Затула.