Харків'янку і її родичку госпіталізували з ботулізмом

Відомо, що жінки вживали в їжу в'яленого ляща, якого купили в магазині на Московському проспекті.

Хворі перебувають у стані середнього ступеня тяжкості.

27 і 28 липня до Харківського лабораторного центру надійшли екстрені повідомлення про нові випадки ботулізму — у мешканки Краснограда і її родички з Харкова. В цьому році зареєстровано вже три випадки даного захворювання.

Дві жінки у віці 30 і 44 років вживали в їжу в'яленого нечищеного ляща, якого купили на складі на Московському проспекті, 297.

"Це бази, склади на Московському, багато людей там купують продукти", — повідомила KHARKIV Today директорка лабцентру Любов Махота.

Через добу після вживання ляща в однієї з жінок з'явилися перші симптоми — слабкість і головний біль. Два дні вона самостійно лікувалася, однак їй нічого не допомагало. Згодом у жінки почалися сухість у роті і різке двоїння в очах. Жінку госпіталізували до відділення екстреної невідкладної допомоги Обласної клінічної лікарні. Їй ввели протиботулінічну сироватку і призначили симптоматичне лікування. Зараз її стан оцінюють як середнього ступеня тяжкості.

Наступного дня, 28 липня, з тим же діагнозом госпіталізували другу жінку (на четверту добу після вживання риби). Їй також ввели сироватку. Вона теж знаходиться в стані середнього ступеня тяжкості.

В лабораторії особливо небезпечних інфекцій Центру проводяться дослідження сироватки крові хворих і залишків в'яленого ляща на наявність ботулотоксину.

KHARKIV Today раніше писав про те, що продавців небезпечної риби оштрафували на 22 тисячі гривень.