Харків'яни просять європейську площу замість парковки

Йдеться про площу Свободи, яку перетворили в стоянку для машин.

Паркувальні знаки з'явилися на площі в липні 2020 року.

Мера Харкова Геннадія Кернеса просять заборонити парковку на площі Свободи, зробивши її затишніше для пішоходів. Відповідна петиція опублікована в четвер, 6 серпня, на сайті міськради.

"Площа Свободи є однією  з"візитних карток" Харкова. У багатьох європейських містах площа є пішохідною зоною і місцем для різних ярмарків і свят. Місця для паркування на площі Свободи псує вигляд міста і створює дискомфорт для мешканців та гостей міста", — зазначив автор звернення Андрій Дегтярьов.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'яни просять лавочки під "градусником"

За його словами, урбаністичний розвиток має бути спрямований на поліпшення комфорту пішоходів і громадського транспорту, а не призводити до "окупації автомобілями, особливо в "серці" міста".

Менш ніж за добу під петицією підписалися більше 30 чоловік. Щоб міська влада розглянула звернення, під ним за три місяці повинні поставити підписи п'ять тисяч людей.

Відзначимо, що це не перша подібна петиція від харків'ян. 

Раніше Харківський антикорупційний центр писав про те, що в липні 2020 року міськрада прийняла рішення поставити на площі паркувальні знаки.

"Тепер найбільша площа України перепрофільована у великий майданчик для парковки. Вітаємо харків'ян з цим досягненням!", — іронічно зазначили громадські активісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ярославський просить Кернеса очистити Саржин Яр від пітбулів і п'яниць

ХАЦ опублікував знімки площ інших європейських міст — Кракова, Варшави, Ліона. Судячи з фотографій, площу під паркування використовують тільки в Харкові.

Також ХАЦ цитує урбаністку Євгенію Дулько, яка заявили, що "парковка стала головною функцією площі Свободи з-за відсутності інших сценаріїв її використання".

KHARKIV Today раніше писав про те, що харків'яни можуть оплатити паркування за допомогою чат-боту