Харків'ян запрошують в кіно, де навчать боротися з епілепсією

До Міжнародного дня боротьби з епілепсією в Харкові розкажуть, як жити з недугою і врятувати людину, якій стало погано.

Харків'янам розкажуть, як надавати допомогу хворим на епілепсію та проведуть майстер-класи.

10 лютого — Міжнародний день боротьби з епілепсією. Цього року в Україні вперше проведуть масштабні заходи, щоб висвітлити проблему.

У понеділок в торгово-розважальному центрі "Французький бульвар" пройде акція до Міжнародного дня боротьби з епілепсією. Для дітей з цим захворюванням та їх батьків заплановані майстер-класи та перегляд мультфільму.

"Будуть майстер-класи з цікавої науки, їстівної хімії, робототехніки, а також екологічні майстер-класи. До нас приєдналася харківська філія" Червоного хреста ", спеціалісти якої  проведуть заходи щодо невідкладної медичної допомоги. Ми покажемо мультфільм, який  розповість, як дітям та їх батькам можна подолати жахливі ситуації або деякі психологічні проблеми ", — розповіла учасниця "Української протиепілептичної ліги" Наталія Куфтеріна.

За її словами, захід відвідають провідні фахівці у цій галузі, які проведуть консультації.

Президент "Української протиепілептичної ліги" Андрій Дубенко підкреслив: мета Міжнародного дня боротьби з епілепсією — показати людям з цим захворюванням, що вони можуть вести звичайний спосіб життя.

"Є якісь захворювання, в яких соромно зізнатися. Більшість хворих людей викликають жалість і співчуття. Хворі на епілепсію, на жаль, викликають, здебільшого, страх і побоювання. Хоча 70% хворих на епілепсію можуть жити звичайним життям, без нападів, з прийомом медикаментів", — повідомив Дубенко.

Віце-президент "Української протиепілептичної ліги" Тетяна Литовченко, уточнила, що захід буде радше соціальним, ніж медичним.

"Ми покажемо батькам, дітям і дорослим хворим на епілепсію, що вони можуть, а чого не можуть робити, яким спортом можуть займатися, а яким не можуть, в які ігри грати, як себе поводити, яку психологічну підтримку вони можуть отримати. Ми будемо розповідати не тільки батькам, рідним, хворим на епілепсію про це захворювання, а всім людям, які долучені до цієї проблеми. Можливо, це знайомі, однокласники діток, або колеги по роботі ", — пояснила Литовченко.

Члени "Української протиепілептичної ліги" наполягають: якщо у хворого на епілепсію стався напад, краще дочекатися "швидкої" і самостійно не надавати допомогу. Лікарі не рекомендують засовувати в рот людини, у якої стався напад, будь-які предмети. Під чаз заходу харків'янам покажуть, як правильно надавати першу допомогу.

"У Харкові і області зареєстровано близько 3000 хворих на епілепсію, але є також люди, які не афішують захворювання, а тому лікуються в приватному порядку або зовсім не лікуються. Буває, що лікарі не завжди можуть поставити цей діагноз, оскільки епілепсія маскується під цілим рядом інших діагнозів ", — підкреслив Андрій Дубенко.

Місце: кінотеатр "Планета кіно" (ТРЦ "Французький бульвар", вулиця Академіка Павлова, 44-б).
Час: 10 лютого з 16:00 до 18:00.