Харків'ян кличуть підтримати білорусів білим одягом

Нова акція пройде під пам'ятником Шевченка.

У п'ятницю, 14 серпня, організатори акцій на підтримку демократії в Білорусі звуть харків'ян на мітинг.

Він пройде не на площі Свободи, як зазвичай, а біля пам'ятника Тарасу Шевченку на Сумській. Початок о 19:00.

Учасники мітингу планують створити відеоролик на підтримку білоруського народу, а також записати відеозвернення до Президента України Володимира Зеленського з вимогою не визнавати Олександра Лукашенка переможцем голосування і публічно засудити застосування насильства до мирних демонстрантів.

"Обов'язково надіньте маску і, по можливості, біле вбрання. Готуйте плакати і виступи — планується вільний мегафон", — просять організатори.

Білий одяг стали символом білоруського протесту, оскільки білий — один з кольорів історичного білоруського прапора, які ще в 1990-х скасував Олександр Лукашенко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків'яни знову вийшли на площу в знак підтримки білорусів

Нагадаємо, 9 серпня в Білорусі пройшли шості президентські вибори. Балотувалися Олександр Лукашенко, який править країною вже 26 років, і кандидат від опозиції Світлана Тихановська. За даними офіційних екзит-полів, переміг Лукашенко, набравши 79% голосів. Опозиційний штаб проводив свої підрахунки, згідно з якими 80% виборців віддали голоси за Тихановську. Тисячі білорусів, не згодних з офіційними даними про результати виборів, вийшли на вулиці з вимогою оприлюднити правдиві дані. Міліція застосовує до демонстрантів насильство, заарештовані тисячі чоловік.