Харківський лікар увійшов до робочої групи із реформування системи охорони здоров'я

Роман Марабян став членом робочої групи, яка перевірить виконання програми медгарантій для первинної медичної допомоги.

До 1 березня робоча група повинна проаналізувати реалізацію медичної реформи.

В Україні створили тимчасову робочу групу з питань реформування системи охорони здоров'я. До її складу увійшов керівник обласного спеціалізованого будинку дитини "Гіппократ" (Харків) Роман Марабян. Відповідний указ №55 / 2020 подписал Президент України Володимир Зеленський 21 лютого.

Харківський лікар вже виїхав на першу нараду робочої групи.

"Їду на важливу нараду в столицю. Робоча група із 13 осіб повинна оцінити етапи медичної реформи. Мої знайомі колеги побажали мені успіху і сподіваються на мою плідну роботу. Це були активні противники і активні прихильники реформи охорони здоров'я", — написав на своїй сторінці Facebook Роман Марабян.

Згідно з документом, члени робочої групи повинні проаналізувати до 1 березня хід реформування системи охорони здоров'я. Зокрема, вони перевірять реалізацію гарантій медичного обслуговування (програма медгарантій для первинної медичної допомоги) та готовність закладів охорони здоров'я до їх реалізації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Харькове и области выбрали 15 опорных больниц (список)

За підсумками перевірки робоча група внесе пропозиції щодо подальшого реформування сфери охорони здоров'я. Йдеться про фінансування, удосконалення системи підготовки і безперервного професійного розвитку лікарів, підвищення зарплат і наукового супроводу системи охорони здоров'я.

Указ дає право робочій групі взаємодіяти з органами місцевого самоврядування, установами вищої освіти і науковими установами, громадськими об'єднаннями, підприємствами і організаціями. Їй надається право запитувати і отримувати у них інформацію, документи, матеріали та запрошувати на свої засідання.

У складі робочої групи — 13 осіб, в тому числі голова комітету Верховної Ради з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький (голова робочої групи), головлікар Національного інституту раку Андрій Безносенко, керівник перинатального центру Києва Вікторія Біла, завідувачка кафедри інфекційних хвороб Національного медуніверситету імені О. Богомольця Ольга Голубовська, лікар-педіатр клініки "Борис" Анна Горбань, керівник Дитячої міської поліклініки №6 (Одеса) Сергій Горіщак, директор Науково-практичного медцентру дитячої кардіології та хірургії Ілля Ємець, головний лікар онкоцентру "TomoClinic" Степан Крулько, гендиректор Клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук, старший лікар Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва Наталія Стахова, гендиректор Інституту серця Борис Тодуров та директор Націнституту хірургії та трансплантології імені О. О. Шалімова Олександр Усенко.