Харківські нардепи вимагають повернути пільговий тариф на електрику

До Верховної Ради подали відповідний проєкт постанови.

Пільговий тариф для населення, за яким за перші 100 кіловат-годин жителі України платили 90 копійок, скасували з 2021 року.

Проєкт постанови "Про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, в зв'язку з підвищенням цін на житлово-комунальні послуги" подали до Верховної Ради 144 нардепи, зокрема дев'ятеро харківських.

Серед ініціаторів проєкту — харківські нардепи від "Слуги Народу": Вікторія Кінзбурська, Дмитро Любота, Юрій Здебський, Андрій Одарченко, Олександр Литвинов, Марія Мезенцева, Федір Веніславський, Олександр Бакумов і Ганна Колісник.

Згідно з проєктом постанови, нардепи рекомендують Кабінету міністрів спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, розглянути кілька пропозицій про тарифи:

  • встановити граничні рівні торговельні надбавки до тарифів на тепло, гарячу воду, постачання і розподіл електричної енергії і газу;
  • внести зміни до фіксованих цін на електроенергію і встановити окремий тариф для населення, яке споживає електроенергію до 100 кіловат-годин на місяць;
  • встановити окремий тариф на електрику для будинків з електроустановками та негазифікованих будинків за обсяг до 3000 кіловат-годин на місяць.

Крім цього, нардепи просять удосконалити механізм підтримки споживачів в частині критеріїв надання та розміру адресної допомоги з оплати газу і тепла в січні 2021 року.

Компенсації пропонують і для населення, яке проживає в будинках з електрообігрівом, за обсяг до 3000 кіловат-годин на місяць.

Відзначимо, зараз проєкт постанови знаходиться на розгляді в комітеті Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Як писав KHARKIV Today, в Україні скасували пільговий тариф на перші 100 кіловат електроенергії.

З 1 січня 2021 року діє фіксована ціна на електричну енергію для населення. Вона становить 1,68 гривні за кіловат-годину. Тепер не існує пільгового тарифу — перші 100 кіловат-годин за 90 копійок.