Харківські медики вчаться по Zoom робити щеплення вакцинами Pfizer і AstraZeneca

На заняттях вчаться працювати з двома вакцинами.

До кінця тижня практичні заняття пройдуть як мінімум по дві мобільні бригади з кожної області. З Харківської області планують направити чотири бригади.

15 лютого в Києві розпочався другий етап навчання мобільних бригад, які будуть вакцинувати українців від коронавірусу. До кінця тижня по дві бригади з кожної області освоять різні вакцини. Про це повідомили в Центрі громадського здоров'я України.

На першому етапі проходять онлайн-тренінги. Деякі члени мобільних бригад їх вже пройшли. Тренінги проводить Центр громадського здоров'я України спільно з бюро Всесвітньої організації охорони здоров'я в Україні.

Другий етап передбачає практичні заняття, які на цьому тижні пройдуть по дві мобільні бригади з кожної області. Одна вивчить спосіб використання, введення і особливості роботи з вакциною Pfizer / BioNTech, інша — з AstraZeneca.

"Це дасть можливість оперативно запустити процес імунізації проти COVID-19 по всій Україні, як тільки доставлять вакцину", — пояснили в Центрі громадського здоров'я.

Під час навчання медикам дадуть рекомендації про консультації до і після вакцинації, про правильну техніку введення вакцини (для кожного виробника окремо), розрахунку потреби у вакцині і ін'єкційних матеріалах, безпеки утилізації використаних ін'єкційних матеріалів, надання екстреної допомоги в разі потреби.

Мобільна бригада складатиметься з лікаря, двох медсестер, реєстратора і водія. Навчання вакцинації будуть проходити і медики, які увійшли до резервного складу мобільної бригади. Всього в Україні повинні створити близько 600 мобільних бригад.

Як повідомив KHARKIV Today заступник директора департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Геннадій Бондарчук, з Харківської області на навчання з вакцинації до Києва відправлять чотири бригади — і міські, і обласні. Зараз навчання проходить за розкладом, медики вчаться по Zoom.

"Онлайн, і на цьому тижні вже їдуть до Києва. Так, по посиланнях в Zoom, і проходять. У нас ніяких проблем немає, всі заходи щодо вакцинального кампанії організовані. Ми чекаємо, коли буде вакцина і в якій кількості. Чотири бригади поїде до Києва. Все буде організовано так, як повинно бути, так, як вимагає Міністерство", — сказав Бондарчук.

Відзначимо, в Україні планують вакцинувати двома вакцинами — Pfizer / BioNTech (117 тисяч доз від COVAX) і AstraZeneca (1 мільйон доз).

Вакцину AstraZeneca розробив Оксфордський університет і британсько-шведська компанія AstraZeneca. Всього потрібно дві дози такої вакцини з інтервалом у 28 днів. Зберігається вона до шести місяців при температурі від плюс 2 до плюс 8 градусів.

Вакцина Pfizer/BioNTech розроблена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech спільно з американським фармакологічним концерном Pfizer. Цієї вакцини пацієнтові також потрібно дві дози, але з інтервалом в 21 день. Її слід зберігати при мінус 70 градусах. Після розморожування вакцина може зберігатися п'ять днів при температурі від плюс 2 до плюс 8 градусів.

В середньому одна бригада буде робити 100 щеплень в день. Як пише "Українська правда", на сьогодні в Україні створено 347 мобільних бригад. Виходити в рейси вони будуть в міру надходження вакцини.

Кожна бригада буде працювати з однією вакциною. Тобто, медики, які виїхали з АstraZeneса, будуть робити щеплення нею 28 днів, на 29-й день повернуться до початку свого списку для другої дози. Бригада, яка виїжджає з Pfizer, робить щеплення 21 день, на 22-й день повертається до початку списку і робить другу дозу. Такий поділ бригад потрібен для того, щоб уникнути помилки під час вакцинації.

На другому етапі до мобільних бригадах додадуться стаціонарні пункти вакцинації. Це можуть бути не тільки центри первинної допомоги, а й інші приміщення (наприклад, шкільний спортзал).

Як писав KHARKIV Today, під час першої хвилі вакцинації в Харківській області планують вакцинувати 15 400 жителів, на другому етапі — 125 тисяч чоловік. В першу чергу вакцину отримають співробітники мобільних бригад, екстреної допомоги та лікарень, які працюють з коронавірусом. Під другий етап потрапляють підрозділи первинної медико-санітарної допомоги, лікарень, що не госпіталізують пацієнтів з коронавірусом і інші категорії з групи ризику.