Харківські лікарі відмовляються направляти на безкоштовний тест на коронавірус. Пацієнти скаржаться на "сімейників"

МОЗ вимагає від Харківської області збільшити кількість тестувань.

Харків'яни продовжують скаржитися на сімейних лікарів, які відмовляються видавати направлення на тестування. Хоча Київ вимагає тестувати всіх з підозрою.

Ще на минулому тижні голова Міністерства охорони здоров'я Степанов вимагав від регіонів збільшити кількість тестів на коронавірус. Від МОЗ надійшов лист з аналогічним змістом. Але все одно мешканці продовжують скаржитися, що їм не дають направлення на безкоштовні тести.

"Якщо сімейні лікарі відмовляють, є "гарячі "лінії, вони працюють не просто формально. Кількість звернень невелика, 5-7 зі всієї області. Найбільше серед них — скарги на відмову видавати направлення сімейними лікарями на тести", — повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Тарас Пастух.

Проблема — не в наявності тестів. За словами Пастуха, область додатково отримала "швидкі" тести. Скоро їх розподілять до лабораторій і лікарень. Крім того, з понеділка "додасться" ще одна лабораторія — пацієнтів з підтвердженим коронавірусом почне приймати Обласна лікарня, де також буде лабораторія.

"Сьогодні до нас прийшли "швидкі" тести. У них схожий принцип дослідження ПЛР, вони більш точні, ніж ті "швидкі" тести, що були на початку епідемії. Зараз ми їх будемо розподіляти для нашої сімейної ланки і екстреної допомоги. Тест через кілька хвилин буде давати розуміння, людина дійсно хвора COVID-19 або, можливо, це якесь інше респіраторне захворювання. Це дозволить сортувати людей у відповідності до тих лікарняних закладів, куди їх потрібно доставляти", — сказав Пастух.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Усіх хворих на ГРЗ тестуватимуть на коронавірус

Всім, кому відмовляють у безкоштовному тестуванні, чиновник радить звертатися на "гарячу" лінію МОЗ.

Зараз дослідження проводять в 17 лабораторіях — державних і приватних. Разом вони готові приймати до 5000 чоловік на добу, але на даний момент такого попиту немає.

"Лабораторний центр отримує централізоване фінансування для своєї роботи, але і передбачено фінансування його, де він може укладати і вже укладені договори з приватними лабораторіями. Вони можуть направляти і проводити дослідження в приватних лабораторіях. Це часу багато забирати не буде. Потужність лабцентру близько 2, 5 тисячі тестів. У нас є три лабораторії комунальних — інфекційні. Приватні лабораторії можуть забезпечити від 2 до 3 тисяч досліджень на добу", — сказав Пастух.

Нагадаємо, консультацію з питань протидії поширенню коронавірусу в МОЗ дають за безкоштовним номером 0-800-60-20-19. Раніше чиновник говорив, що дзвінки від жителів нашого регіону потрапляють до Харківської ОДА.

Як писав KHARKIV Today, в Харківській області коронавірус підтвердили у 63 тисяч 178 жителів (470 за добу), з них 913 померли і 47 тисяч 340 одужали.