Харківська облрада не хоче скорочення області до чотирьох районів

Комітет Верховної Ради України затвердив чотири укрупнених райони Харківської області. Областям, які менші, дали більше районів, ніж нашій: Вінницькій, Львівській та ін.

В облраді обурені тим, що в інших областях з меншою кількістю населення і меншими територіями створили більше укрупнених районів, ніж в Харківській з населенням понад два мільйони чоловік.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов залишився незадоволений рішенням комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, яке було прийнято напередодні.

"Аргументуючи свою позицію про необхідність створення в Харківській області чотирьох укрупнених районів один з депутатів заявив: "субрегіональний рівень — не про людей". Що ж, в разі прийняття такого районного поділу, що суперечить суті децентралізації, інтереси саме людей враховані не будуть", — заявив Чернов.

За чотири райони області виступили два нардепи від Харківської області — Дмитро Микиша і Олександр Литвинов, Євген Пивоваров прогуляв засідання.

За словами Чернова, в інших областях з меншою кількістю жителів створили по п'ять і навіть сім районів, тоді як в тримільйонній Харківській — чотири. Такими стали Вінницька, Чернігівська та Львівська області.

Чернов нагадав: Харківська облрада і облдержадміністрація спочатку пропонували створити сім районів в області. Перелік районів складали з урахуванням географічного розміщення, транспортного сполучення, історичного розвитку.

"Основними критеріями були збалансованість демографічних, географічних, економічних, історичних, логістичних, культурних чинників, доступність адміністративних та інших послуг населенню", — відзначили в облраді.

На думку Чернова, члени комітету не думали про людей, коли приймали рішення "на десятиліття" і не врахували позицію громади.

"На жаль, є сумніви, що рішення народних депутатів направлено на вирішення саме цих завдань. Крім того, воно суперечить зваженій позиції Харківської обласної ради, обласної державної адміністрації, Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, а також рішенням Кабінету міністрів України", — підкреслив Чернов.

Тепер законопроект має ухвалити Верховна Рада. Як стало відомо KHARKIV Today, проект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо впорядкування окремих питань діяльності державної влади, місцевого самоврядування у зв'язку зі створенням, ліквідацією районів" буде переданий на розгляд Верховної Ради України не раніше, ніж наступного тижня.

Як писав KHARKIV Today, комітет Верховної Ради вирішив залишити Харківській області чотири райони.

1 липня на засіданні комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування затвердили перелік районів Харківської області. Замість семи, які пропонував Кабмін, залишили чотири — Харківський, Ізюмський, Лозівський і Куп'янський. Тепер рішення — за Верховною Радою. Основним аргументом повернення до формули 4 районів була нездатність домовитися: Богодухів не хотів ставати частиною Люботинського району, а люботинці не погоджувалися не погоджувалися жити в селищі.