Харківська область стала лідером за смертністю від коронавірусу в січні

Такий показник в нашому регіоні зафіксували вперше з початку пандемії.

Високу смертність пов'язують з тим, що хворі вчасно не звертаються за допомогою до медиків.

У січні показник летальності в Харківській області становив 3,4% при середньому 1,8% за весь час пандемії. В цілому по країні фіксують зниження смертності. Можливо, в наступні місяці в нашому регіоні не буде такого високого показника смертності. Про це KHARKIV Today повідомила директорка Харківського обласного лабораторного центру Любов Махота.

"З початку пандемії в Харківській області — це найвищий показник летальності. У нас зараз за правило взяли самостійно хворіти вдома, до лікаря звертатися тільки в разі погіршення стану. Це підтверджується і відсотком протестованих з гострим респіраторним вірусним захворюванням. Оновлений наказ Міністерства охорони здоров'я говорить про те, що необхідно тестувати всі випадки гострих респіраторних вірусних інфекцій. А ми маємо дуже маленький відсоток від кількості зареєстрованих ГРВІ, тільки менше 20% протестованих", — пояснила Махота.

Індекс смертності — це співвідношення летальних випадків до виявлених нових за певний період. За січень 2021 року від коронавірусу померли 273 жителі області, захворіли — 8565 чоловік.

Станом на 3 лютого 2021 року в Харківській області діагноз "коронавірус" поставлений 78 366 пацієнтам, з початку епідемії померли 1396 жителів регіону. За кількістю випадків область на третьому місці в Україні (після Києва та Одеської області), за кількістю летальних випадків — на четвертому місці (після Києва, Дніпропетровської та Львівської областей).

За словами заступника директора департаменту охорони здоров'я Харківської обласної державної адміністрації Геннадія Бондарчука, в минулому місяці в нашому регіоні зробили 8319 швидких тестів на коронавірус, позитивними виявилися 1569.

"На сьогоднішній день в наявності 142 700 швидких тестів на коронавірус. Найближчим часом ми отримаємо ще 154 500 швидких тестів, загальна кількість складе 297 200. Тестування проводяться на базі первинної медико-санітарної допомоги та в закладах охорони здоров'я, куди пацієнти звертаються за допомогою. Люди, які не вважають себе хворими або мають ознаки будь-яких захворювань, звичайно, за медичною допомогою не звертаються. Ми проводимо інформаційну роботу, що пацієнти можуть звернутися як за проведенням швидкого тесту, так і для проведення ПЛР-дослідження. Кожен пацієнт має право вибору і право звернення за медичною допомогою або для проведення обстежень", — розповів чиновник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Щеплення від коронавірусу в приватних клініках Харкова буде коштувати близько 1000 гривень

Нагадаємо, перші етапи вакцинації проти COVID-19 в Харківській області заплановані на лютий та квітень. Під час першої хвилі вакцинації в Харківській області планують вакцинувати 15 400 жителів,  другої — 125 тисяч чоловік.