Харківська область купила найбільше кисневих концентраторів

Устаткування допомагає при незначній вираженій дихальній недостатності.

На китайські кисневі концентратори в нашому регіоні витратили понад 60 мільйонів гривень.

Восени минулого року медпрацівники лікарень, які приймають хворих коронавірусом, забили на сполох: катастрофічно не вистачало медичного кисню. Не було і обладнання для його поставки до ліжок пацієнтів.

Поки ремонтували приміщення, купували кисневі станції і налагоджували безперебійну поставку медичного кисню, лікарні активно закуповували кисневі концентратори. Вони виділяють кисень з атмосферного повітря. Обладнання не замінює апаратів штучної вентиляції легенів, але допомагає при незначній вираженій дихальній недостатності, яка часто буває у хворих коронавірусом. Про це повідомили на сайті Dozorro, який займається громадським контролем державних закупівель.

Вони дізналися, що однією з найпопулярніших моделей кисневих концентраторів, яку купували по коронавірусній процедурі були OLV-10 виробництва китайської фірми "Zhengzhou Olive Electronic Technology Co., Ltd".

Всього станом на 22 січня в системі Prozorro було 227 діючих закупівель, де замовники купували такі концентратори на 173 мільйони 940 тисяч гривень.

"Найбільше концентраторів цієї моделі придбали замовники Харківської області. Всього на 60 мільйонів 16 тисяч гривень. Водночас більшу частину загальної суми — 37 мільйонів 520 тисяч, витратила на них Харківська обласна дитяча інфекційна клінічна лікарня, купила двома контрактами 950 одиниць OLV- 10 ", — розповіли на Dozorro.

Контракт на велику суму — 27 мільйонів 650 тисяч гривень дитяча "інфекціонка" уклала з вінницькою фірмою "Прантекс". Ця фірма отримала найбільшу кількість замовлень по країні. Всього фірма продала кисневих концентраторів на 68 мільйонів 570 тисяч. Ціна одного екземпляра при цьому завжди була однаковою — 39 тисяч 500 гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківська область стала лідером за смертністю від коронавірусуа в січні

Ціни за один китайський кисневий концентратор на ProZorro коливалися від 36 до 40 тисяч гривень, в залежності від фірми-продавця, регіону і, звичайно ж, кількості купленої техніки.

Нагадаємо, 5 січня до Харківської області прибула партія з 980 кисневих концентраторів. Чиновники говорили, що обладнання забезпечить киснем всі ліжка для хворих коронавірусом.