Харківська міськрада втретє відмовила підприємцям

Підприємці просили нульову ставку податку на три місяці.

У харківської влади просили звільнити фізичних осіб-підприємців першої та другої груп від сплати єдиного податку на час карантину ще з весни.

2 грудня на 38 сесії Харківської міської ради сьомого скликання підняли питання про підтримку малого і середнього бізнесу під час карантину. Однак рішення про конкретну допомогу так і не висловили.

Як зазначив позафракційний депутат Ігор Черняк, перша і друга групи платників важко пережили весняний локдаун і "карантин вихідного дня", тепер буде новий карантин. Заплатити навіть 600 гривень податку без отримання прибутку буде неможливо.

"На сесії мені дуже сподобався виступ пана Терехова вперше за п'ять років з трибуни. Були сказані правильні слова про підтримку малого і середнього бізнесу в умовах епідемії. Потрібно підтримувати бізнес. Але, на жаль, крім слів про підтримку бізнесу я якоїсь конкретики в рішеннях міськради не побачив, — сказав Черняк. — 1-а і 2-а групи платників — це  маленький бізнес. Це ремонт взуття, ті, хто торгує в підземних переходах, на ринках. Ці 600 гривень на місяць для них це — дійсно великі кошти. Якщо люди не працюють, їм їх ніде взяти".

На засіданні постійної комісії міськради Черняк пропонував надати пільги зі сплати єдиного податку платникам першої та другої групи в період з грудня 2020 по січень 2021 року. Однак юридичний департамент у відповіді депутату зазначив, що прийняття такого проєкту призведе до "розбалансованості бюджету міста". На думку Черняка, розбалансування бюджету відбудеться, якщо фізичні особи-підприємці закриються і не будуть платити податки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Станемо банановою республікою ": харківські підприємці протестували в Києві проти касових апаратів

Секретар міськради Олександр Новак заявив, що за дорученням віце-мера Ігоря Терехова виконавчі органи опрацьовують варіанти надання допомоги бізнесу. Таку позицію висловив і сам Терехов з трибуни, який акцентував на тому, що Черняк веде "політичні баталії".

"Чекав моменту, коли перехлесне ситуація, і все-таки політична складова буде тяжіти над розумом. Дуже хочу, щоб депутати нового скликання не перетворювали цю трибуну в трибуну політичних баталій. Шановний пане Черняк, перший раз чи не вперше я виступав — ходіть на сесії і будете знати. Справа не в цьому. Ви говорили про конкретику допомоги малому та середньому бізнесу, вживаючи якісь кроки. Скажіть, які конкретно кроки? Доручення, яке я дав нашим департаментам та службам — розробити конкретні кроки, заходи, зменшення податкового навантаження на нерухомість, землю, щоб полегшити життя малого і середнього бізнесу міста в умовах пандемії", — сказав Терехов.

Він додав: бюджет Харкова розрахований на боротьбу з пандемією, охорону здоров'я, розвиток соціально-економічних програм, тому сьогодні прийняти спонтанне рішення про підтримку бізнесу  не можна було.

"Ми зобов'язані збалансувати, не можемо спонтанно приймати бюджети, вийти з трибуни і за політичними гаслами не бачити життя людей. Тому нам треба зробити так, щоб пільги, які ми даємо підприємцям (і будемо давати підприємцям), не вдарили по бюджету, а відповідно і по людях. Давайте відійдемо від політики, будемо займатися економікою. Відходимо від політики. І депутатським корпусом нового скликання працюємо на розбудову", — підсумував він.

Президент Асоціації приватних роботодавців Олександр Чумак звертався до міськради щодо встановлення нульової ставки єдиного податку в 2020 році, а також ставки на рівні 5% на весь 2021 рік тричі. Проте кожного разу отримував негативну відповідь.

У квітні Чумак просив у міськради встановити з березня по травень 2020 року ставку в розмірі 0% для першої і другої груп платників, але йому відмовили, назвавши це недоцільним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міськрада дозволила сама собі проводити сесії без Кернеса

"З огляду на те, що платники єдиного податку звільнені від зобов'язання нарахування та сплати ряду податків і зборів, а також з 1 березня по 30 квітня 2020 року звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, встановлення запропонованого розміру ставки для платників першої і другої груп єдиного податку вбачається недоцільним", — сказано у відповіді департаменту бюджету і фінансів.

Відхилили ще одну пропозицію — яку Чумак надіслав у вересні. Аргументація — та ж. У листопаді Чумак направив наступне звернення, де вказав, що в інших містах України (Дніпрі, Львові, Житомирі, Чернівцях та інших) рішення про підтримку бізнесу прийняли. Він просив від імені 115 тисяч приватних підприємців Харкова внести питання про 0% податок для бізнесу 1 і 2 групи до порядку денного сесії. Однак сьогодні, 2 грудня, питання на сесію винесене не було.

У коментарі KHARKIV Today Олександр Чумак пояснив, що бізнес підтримують не тільки у великих містах України (таких — більше десяти), але і в маленьких, тоді як Харків піднімає оренду на землю. Відповіді на останній запит про включення питання до порядку денного президент Асоціації приватних підприємців поки не отримував.

"Остання відповідь не приходила. Знаю, що лист дійшов, але вони, зазвичай, відповідають мені через 30 днів. Деякі міста ввели 0% ставки єдиного податку. Це Суми, Чернівці, Житомир, Дніпро, більше десяти. Але не тільки великі міста, є ряд навіть маленьких сільських рад. Це вірне рішення. Під час весняного локдауна ФОП не отримали доходу. Підприємці, які торгують на ринку, крім єдиного податку сплачують оренду, комунальні послуги. Ринок говорить, не забороняв користуватися майном, — пояснив Чумак. — Погано, що міськрада не відреагувала відразу (прим. — під час весняного локдауна). З введенням карантину підняли вартість оренди землі. Це не корелюється з підтримкою бізнесу. Якщо знизити вартість оренди землі, підприємці зможуть менше платити".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Карантин вихідного дня "скасували: які обмеження тепер діють в Харкові

За його словами, "розбалансувати" бюджет пільги для фізичних осіб-підприємців не можуть. Навпаки, якщо вони закриються, бюджет спорожніє: перша і друга групи вносять до нього 1,2 мільярда гривень. Найбільші кошти надходять від третьої групи — близько 120 мільйонів щомісяця. Звільнити від податку просять на будь-які три місяці на рік. Тепер, ймовірно, питання розглядати будуть депутати нового скликання.

"Якщо підприємці закриються через те, що не зможуть сплачувати податки, дохід міста може скоротитися до 25%. Економія на єдиному податку допоможе зберегти ФОП. Це можуть бути будь-які три місяці на рік (прим. — звільнення від сплати єдиного податку), які були неробочими. Потрібно розуміти, що робочі місця — годувальники сім'ї. Якщо вони запрацюють, підуть на ринок купувати. Гроші повернуться назад. Середній клас розігрівається, тому і відбуваються акції протесту. Люди залишаються без доходів. Ймовірно, питання вже будуть розглядати на першій сесії нового скликання", — сказав Чумак.