Харківська міськрада програла позов у Верховному Суді, Лесик залишається депутатом

Міськрада і депутат судилися чотири роки.

Судді вирішили, що Харківський апеляційний суд законно повернув Андрію Лесику повноваження депутата.

Верховний Суд України не задовольнив касаційну скаргу Харківської міської ради на постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 30 березня 2017 року, який повернув Андрію Лесику повноваження депутата. Відповідна постанова опублікована в Реєстрі судових рішень 12 серпня.

"Це розглядали без нас. Касацію подавала міськрада в квітні 2017- го року. Після того мене кілька разів виносили з сесійної зали силою, сидів в СІЗО, щоб не ходив на сесію, дев'ять місяців цілодобового домашнього арешту. Міськрада мала дати мені працювати, а не кидати по тюрмах, чіпати родину. Я радий, що справедливість восторжествувала. Залишилося одне сесійне засідання. Це з приводу справедливості в нашій країні в цілому. Дякую суддям Апеляційного суду, які винесли тоді законне рішення. А в касації воно вистояло. Це приклад для інших — не здавайся. Але чого мені це коштувало — в'язниця, 39 обшуків. Ще раз Верховний Суд підтвердив, що я — депутат міської ради з 30 березня 2017 року. Можна було прийти вчора на сесію, але прийди — мене знову будуть виносити", — сказав KHARKIV Today Лесик.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фельдман подав до суду на Кернеса

Відзначимо, Лесик став депутатом Харківської міської ради VII скликання в листопаді 2015 року за підсумками виборів. Депутатська фракція "За Харків, за Відродження" виключила його зі свого складу 11 травня 2016 року і запропонувала Харківському міському голові Геннадію Кернесу внести до порядку денного питання про дострокове припинення його депутатських повноважень. Через тиждень на сесії Харківської міськради депутати рішення підтримали. Лесик не погодився з ним і подав позов до суду.

Однак Дзержинський райсуд Харкова не повернув йому повноваження депутата, оскільки порахував, що він все-таки зробив заяву про дострокове припинення депутатських повноважень, але в усній формі.

Тоді Лесик звернувся до Харківського апеляційного адміністративного суду. Там рішення Дзержинського райсуду скасували, оскільки порахували, що доказів відповідної заяви Лесика не було. Новим рішенням суду позбавлення його повноважень депутата визнали незаконним.

Після цього Харківська міськрада подала касаційну скаргу і зажадала скасувати рішення Апеляційного суду.

"Відповідач доводить, що в спірних правовідносинах таку заяву позивач особисто висловив на засіданні фракції "За Харків, за Відродження", що підтверджується протоколом від 11 травня 2016 року", — сказано в матеріалах справи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Суд по Кернесу перенесли на осінь

Однак Лесик наполягав, що такі заяви повинні робитися тільки в письмовій формі. Розглядати касаційну скаргу почав Вищий адміністративний суд України в квітні 2017 року, проте до кінця року його закрили через початок роботи Верховного Суду. В результаті скаргу передали до Касаційного адміністративного суду в складі Верховного, але вже в лютому 2018 року.

Під час розгляду справи Верховний Суд зазначив: повноваження депутата можуть бути припинені достроково, за його заявою і рішенням відповідної ради. Однак заяви Лесик не писав.

"Переглянувши оскаржуване судове рішення Суд вважає, що висновки суду апеляційної інстанції в цій справі є правильними, обґрунтованими, відповідають нормам матеріального та процесуального права, підстави для його скасування або зміни відсутні. Суд встановив, касаційну скаргу Харківської міської ради залишити без задоволення. Постанову Харківського апеляційного адміністративного суду від 30 березня 2017 залишити без змін", — наголошується в постанові.