Харків в "жовтій" зоні карантину: що і де посилили

Комісії збиралися після того, як МОЗ відправив Харків і сім районів області з "зеленої" зони до "жовтої".

У Харківській обласній державній адміністрації та Харківській міськраді пройшли засідання комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

У п'ятницю в міськраді і ХОДА пройшли традиційні засідання КТЕБ. Вони повинні були відреагувати на рішення Міністерства охорони здоров'я про зниження карантинного статусу Харкова і семи районів. Весь минулий тиждень область "давала" понад 200 нових випадків зараження щодня. В результаті обласна та міська комісії доручили посилити контроль за дотриманням маскового режиму, дистанції і дезінфекції в метро, ​​магазинах і на підприємствах.

Обласна комісія пояснила: за останні два тижні — з 31 липня по 13 серпня — підтверджені 1884 випадки коронавірусу, що становить 70,8 на 100 тисяч населення. Більшість пацієнтів продовжують складати жителі Харкова — 82,9%. У семи районах критерій виявлення випадків коронавірусу був перевищений.

"Відсутня тенденція щодо стабілізації показників, за тиждень з 7.08 — 13.08 показник становить 39,74 на 100 тисяч населення проти 31,09 за попередній тиждень (31.07 — 06.08), за останні два дні захворюваність зросла в 1,5 раза (щодня виявляли більше 200 хворих", — відзначили на засіданні комісії.

У Харківській ОДА вважають, що коронавірусна ситуація погіршується через недотримання протиепідемічних заходів та збільшення кількості тестувань (на добу проводили понад дві тисячі ПЛР і ІФА-тестів). Порушення зафіксовані на "Гоптівці" і в аеропорту, куди прибувають люди з-за кордону.

"На зростання захворюваності вплинуло недотримання населенням вимог адаптивного карантину (масковий режим, соціальне дистанціювання), збільшення міграційних процесів (через прикордонний пункт "Гоптівка" і міжнародний аеропорт за тиждень в область в'їхало 21 517 осіб, що сприяло значному поширенню збудника), і збільшення кількості обстежень", — пояснили в ХОДА.

За підсумками засідання комісія доручила Харківській міськраді, Богодухівській, Валківській, Золочівській, Краснокутській, Нововодолазькій, Первомайській та Чугуївській райдержадміністраціям забезпечити виконання карантинних заходів "жовтого" рівня епідемічної небезпеки. Обмеження почали діяти з 00.00 17 серпня і триватимуть до перегляду рівня епідемічної небезпеки.

На території інших районів і міст області вирішили залишити "зелений" рівень епідемічної небезпеки.

Співробітникам Держспоживслужби і поліцейським доручили контролювати введені обмеження для "жовтого" рівня небезпеки, однак які саме — не сказано. Лабораторному центру — продовжувати роз'яснювальну роботу і вчасно виявляти інфікованих.

В цей же день, 14 серпня, зібралася міська комісія. Там теж вважають, що на зростання кількості хворих вплинуло три фактори — недотриманням маскового режиму і соціальної дистанції, збільшення міграційних процесів і збільшення кількості обстежень.

На зростання захворюваності вплинуло недотримання городянами вимог адаптивного карантину, включаючи масковий режим, соціальне дистанціювання, а також збільшення міграційних процесів і кількості обстежень.

За новими правилами заборонено:

— відвідування установ соціального захисту, де перебувають громадяни похилого віку;

— роботу хостелів;
— роботу розважальних закладів та закладів громадського харчування після 24:00 і до 7:00;
— проведення масових заходів в ресторанах і кафе за участю більше 20 чоловік;
— роботу спортивних залів, фітнес-центрів, крім тих, які приймають відвідувачів не більше однієї людини на 10 кв. м.

Окреме доручення отримав департамент інфраструктури Харківської міськради.

"Посилити контроль по суворому виконанню протиепідемічних заходів в громадському транспорті, в тому числі метрополітені (проведення санітарної обробки рухомого складу, заборона перебування співробітників і пасажирів без надягнутих засобів індивідуального захисту, зокрема респіраторів або захисних масок, які закривають ніс і рот, в тому числі вироблених самостійно)", — зазначила комісія.

На підприємствах Харкова посилять контроль за дотриманням карантинних вимог, однак в протоколі не вказано, яких саме.

Це рішення буде діяти протягом двох тижнів.

Як писав KHARKIV Today, 13 серпня Харківська область увійшла до списку регіонів з широким розповсюдженням COVID-19. Її віднесли до "жовтої" зони епідемічної небезпеки.