Харків в крижаному полоні. Чому стихія нас перемагає?

Протягом вихідних 122 харків'ян потрапили до лікарень з травмами та переломами.

Такої ожеледі в місті не пам'ятають з 2010 року. Після Києва і Полтави крижаний дощ обрушився і на Харків. Двірники ще в ніч з суботи на неділю вийшли посипати тротуари піском, але убезпечити все місто не виходить.

Машини буксують у дворах, пішоходи ламають ноги, діти ледве потрапляють до школи. У деяких містах і селищах Харківської області ситуація — ще гірша. Місцеві жителі не можуть виїхати у справах до Харкова, "швидкі" не доїжджають на виклики, приміський транспорт не ходить.

Нічийні території

У Харкові погода почала псуватися з опівдня 12 грудня, пішов сніг, потім — дощ, і до вечора місто перетворилося на ковзанку, почалися перші аварії на дорогах. У неділю вранці двірники посипали тротуари піском, в понеділок вранці повторили. За даними Харківської міськради, за минулу добу використали майже 500 тонн піску і 38 тонн солі у дворах. Чимало — для порівняння: "Шляхрембуд" на всі автотраси Харкова висипав тільки в три рази більше піщано-соляної суміші, ніж двірники на тротуари.

"Нам вистачає і піску, і людей, все нормально", — запевнила KHARKIV Today директорка КП "Харківблагоустрій" Катерина Сливінська.

На ділі ж нормально — далеко не скрізь. Причина перша: вдень дощ пішов знову і пісок покрився зверху крижаною кіркою. Причина друга: багато місць обійшли увагою. Іноді різницю помічаєш буквально в сусідньому дворі.

"У нас за Інститутом низьких температур посипано відмінно, а біля новобудов, що ближче до метро, ​​нічого не посипано", — говорить мешканка Шевченківського району Поліна Райгородецька.

Така ж історія — в протилежному кінці міста, на Північній Салтівці.

"У нашому дворі на Бучми і в сусідніх посипали пісок ще в неділю вранці — і на тротуари, і через дорогу до сміттєвих баків. Але до метро треба йти через двір будинку 162 на Академіка Павлова, там ось жах: тротуар розбитий, зверху лід, перехожі всі лаються", — повідомляє мешканка Салтівки Марина Ільїна.

Примітно, що найскладніша ситуація — біля шкіл. Якщо самі шкільні двори ще посипають піском, то підходи до них батькам і дітям доводиться долати, виявляючи чудеса еквілібристики.

"Ходила рятувати сина до школи. Поки пройшов півдороги додому, впав 8 разів, далі боявся йти. Взяла з дому залишки солі і пішла зустрічати", — розповіла мешканка Олексіївки Маша Бахтігозіна.

Багато харків'ян сьогодні залишили дітей вдома. Так поступила і Катерина Дубовик. Територія біля 46 школи, що неподалік від метро "Спортивна", за вихідні повністю обледеніла. Двірники її не посипали піском, тому що вона не закріплена за жодним комунальним підприємством.

"Це дуже серйозна проблема. Таких ділянок у нашому районі — не один десяток. До школи підійти неможливо зі сторони метро, ​​хоча туди їдуть діти з усього міста. Я колись з директором лаялася, але вона каже: піску у мене немає, двірника немає. Там, де я живу, на Гагаріна, 49 — така ж ситуація. З однієї сторони заправка, з іншої — клуб Holiday, а між ними — ковзанка", — розповіла Катерина KHARKIV Today.

Найчастіше доріжки, які не закріплені за жодною дільницею "Харківблагоустрою", знаходяться на стику районів. Ніхто з комунальників не бажає відповідати за "нічийний" лід, а тому місцевим жителям доводиться самим брати в руки сіль і надягати на ноги сльодоступи

За даними Центру екстреної медичної допомоги, за вихідні до травмпунктів потрапили 122 людини з переломами та забоями через ожеледицю. Це — набагато більше, ніж у звичайні дні.

Із села не виїхати

Ситуація в Харкові ще досить терпима в порівнянні з тим, що відбувається в селах і селищах області. Багато жителів Харківщини сьогодні виявилися буквально замурованими в своїх будинках: в їхніх населених пунктах перестав ходити транспорт, а стан доріг не дозволяє пересуватися пішки.

"З вечора 12 грудня 2020 жителі селища Високий опинилися в крижаній пастці! Жодна машина не може піднятися по вулиці Гната Хоткевича, там кут підйому — більше 45%. Люди падають, не можуть прийти до будинків, машини "швидкої допомоги" і екстрених служб не зможуть надати необхідну допомогу!", — написала місцева мешканка Наталія Нечипоренко.

В Ізюмі ситуація не така складна, але і там місцеві дороги не почищені, люди насилу добираються до роботи.

"Хочеться передати привіт і щирі слова подяки нашим депутатам за те, що знаходять гроші, натхнення і час на будь-яку "махню", а ось почистити взимку дороги і зробити їх безпечними для пересування не виходить з року в рік! 2,5 км шляху до роботи зайняли у мене 1,5 години", — пише в соцмережах житель міста Артем Богуславський.

У Мерефі городяни взяли ситуацію в свої руки, бо надії на комунальників мало. Тут, як і в Харкові, найбільш крижаними виявилися підступи до шкіл.

"Я посипала сіллю біля свого двору, посипала біля сміттєвих баків, щоб люди не вбилися. По Козацькій ледве дитину до школи довела, при тому, що в льодоходах. Зледенілим було все, навіть паркани. В центрі посипати почали ближче до 11. Спасибі, люди вже понабивали синців", — пише в місцевому паблік мешканка міста Христина Власова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики розповіли, коли закінчиться крижаний дощ в Харкові

Маршрутки з Харкова, які раніше доїжджали за годину, йшли з Холодної гори близько двох годин. В деякі райони області автобуси сьогодні не вирушили — проїхати по дорогах місцевого значення не можна.
"У Ольховському напрямку нічого не їздить, там проїхати не можна. Автобуси зробили два тури і повернулися. Стоять Вовчанський та Великобурлуцький райони", — розповів KHARKIV Today директор автотранспортного підприємства "Авто-Ові" Валерій Дробушко.

За його словами, поки не відомо, чи відновиться транспортне сполучення завтра — водії будуть дивитися по погоді. Прогнози ж невтішні. За даними Служби автомобільних доріг, з боку Полтави заходить новий циклон з мокрим снігом. Бушувати він буде до середи.

Автор: Олена Павленко