Харків в "червоній" зоні: де старшокласники продовжують ходити до школи

Директор школи Бойко каже, що середні та старші класи відправили на "дистанційку", але по факту діти продовжують ходити до школи.

В одних школах адміністрації охоче говорять про "дистанційку", в інших — геть відмовляються.

Харків вже майже місяць перебуває в "червоній" зоні епідемічного зонування і вже півтора тижня учні середніх класів і старшокласники повинні навчатися дистанційно. Після канікул на уроки до навчальних закладів пішли тільки учні молодших класів. Однак, як виявилося, деякі навчальні заклади міста продовжують проводити уроки для учнів середніх і старших класів в стінах шкіл. Однією з таких шкіл, за інформацією харків'ян, стала приватна "Авторська школа Бойка". Щоб перевірити цю інформацію журналіст KHARKIV Today теж пішов до школи.

Четвер, 12 листопада. На годиннику 08:30 ранку. Біля входу до шкільного подвір'я — черга з автомобілів, на яких привезли дітей. Більшість — учні молодшого віку, але старшокласники теж є. Всіх зустрічають співробітники школи — охоронець вимірює дітям температуру перш ніж вони зайдуть до подвір'я, а директор — Олександр Макагон — стоїть на вході і всіх вітає.

За словами Макагона, в його школі дотримуються рекомендацій Кабінету міністрів про переведення учнів середніх і старших класів на "дистанційку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Місто в Харківській області переходить на дистанційне навчання через затримку опалювального сезону

"Молодша школа ходить, старші — іноді приходять вранці, консультуються з вчителями і їдуть назад. А молодші ходять. Але теж не всі, на жаль. Вчора рахував, з молодших ходять тільки близько 70%. Залякані батьки. Переживають. Я це розумію . Хоча я завжди говорив, що віддалене навчання — це складно. З комп'ютера рука не вилазить, не бере за комір і не говорить: "Вчися!", "Дивись на мене", "Слухай мене", — поділився думками директор.

Всього, за словами Макагона, в закладі навчаються близько 600 школярів. Половина з них — учні середніх і старших класів.

І все ж учнів старших класів цього ранку прийшло не менше 50. Самі вони розмовляли з журналістами неохоче, але на питання про те, чи продовжують вони ходити до школи на заняття, відповідали коротко: "так".

Охоронець звернув увагу на те, що кореспондент KHARKIV Today намагається говорити зі старшокласниками, і став цьому перешкоджати, підганяючи дітей  говорячи їм, що вони "запізнюються".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ВООЗ вважають, що закриття шкіл не допомагає в боротьбі з коронавірусом

Так, до входу прямував учень восьмого класу. На питання про те, куди він прямує, хлопець відповів: "на уроки".

"Все залишилося, як було, так само ходимо на заняття, як і раніше", — сказав він.

Своє ім'я хлопець назвати не встиг — охоронець буквально підбіг до нього і затулив від журналіста, щоб виміряти йому температуру і нагадати, що він запізнюється.

До школи під'їхав черговий автомобіль, з якого вийшло троє старшокласників. Одного з них звали Влад, і він сказав, що вони йдуть на урок фізкультури. Охоронець побачив як ми спілкуємось і попросив старшокласників швидше йти, оскільки ті вже "запізнилися".

О котрій годині в школі Бойко починаються уроки охоронець відповісти не зміг, сказав, що не знає. Куди "спізнювалися" діти теж залишилося загадкою — одних квапили швидше здати домашнє завдання, інших, щоб не запізнилися на урок.

Що в інших школах

KHARKIV Today обдзвонив і інші навчальні заклади, щоб з'ясувати, продовжують старшокласники ходити до школи чи ні. Однією з них була школа "Ранок". На дзвінок відповіла жінка, яка представилася черговою.

Відповідаючи на питання про "дистанційку" для учнів старших класів, вона сказала наступне: "Цю інформацію тільки директор може дати. Він на лікарняному. Заступника директора зараз теж немає в школі".

Жінка не захотіла представитися, сказала, що її "ніяк не звуть". Попросила більше не дзвонити з цього питання. Отримати від неї контакти адміністрації школи теж не вдалося.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шкільна анархія в Харкові. Як вчаться діти в "червоній" зоні?

Примітно, що коли журналісти KHARKIV Today дзвонили до цієї школи 3 листопада, отримати відповідь на питання про "дистанційку" теж не вийшло — в школі пообіцяли передзвонити, але так цього і не зробили.

Директорка ліцею "Професіонал" Оксана Будко телефоном повідомила, що в закладі дотримуються рекомендацій Кабінету міністрів.

"Тільки початкова школа працює. Перейшли і середні, і старші класи на "дистанційку". У нас все в Zoom — все точно так же, як у квітні-травні", — розповіла директорка.

Схожа ситуація в "Харківському приватному колегіумі". За словами його директорки Тамари Бєлічевої, на "дистанційку" тут учнів відправили охоче, бо було п'ять випадків захворювання коронавірусом серед вчителів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подвійних зимових канікул у школярів не буде

"Наша діяльність враховує рекомендації і суворо підпорядковується вимозі перевести старші класи на дистанційне навчання. При цьому для старшої школи є групові та індивідуальні консультації, а в основному ми працюємо дистанційно. Зараз, протягом місяця, ми запускаємо всю апаратуру, відеокамери, які допоможуть нам, щоб діти мали рівні можливості, навіть якщо б "дистанційка" була не в умовах пандемії, а в нормальних умовах", — зазначила Бєлічева.

Групові та індивідуальні заняття в "Харківському приватному колегіумі" проводяться з тією метою, щоб ті учні, які недостатньо засвоїли матеріал під час дистанційного навчання, могли отримати консультації офлайн. Якщо вірити директорці школи, мова йде про одного-двох учнів від кожного класу. У навчальному закладі кажуть, що все відбувається з дотриманням соціальної дистанції і маскового режиму.

Слід зазначити, що подекуди старші класи не відправили на дистанційне навчання цілком законно. Одним з таких закладів стала школа-інтернат "Обдарованість". Її директор Валерій Поливанний в телефонній розмові повідомив, що інтернатам в "червоній" зоні дозволено працювати і не відправляти на "дистанційку" своїх учнів і вихованців з 5-11 класів, тому навчання тривало в штатному режимі.

Автор: Богдан Затула