Харків приєднався до всеукраїнської акції проти "карантину вихідного дня"

У центрі Харкова зібралися співробітники сфери громадського харчування і підприємці.

Не перший тиждень Харків — в "червоній" зоні карантину. Оскільки захворюваність коронавірусом зростає не тільки в нашому місті, а й по всій країні, уряд планує ввести "карантин вихідного дня", коли працювати зможуть тільки продуктові магазини, аптеки і заправки. 

11 листопада в центрі Харкова кілька сотень людей вийшли на мітинг проти обмежень. Учасники протесту вважають, що "карантин вихідного дня" не допоможе знизити захворюваність, а тільки вб'є галузь громадського харчування та сфери послуг. Акція проходить по всій Україні.

Мітингувальники прийшли до будівлі Харківської ОДА з плакатами: "Кафе не розкіш, а засіб виживання", "Де вірусів більше — в барі чи в метро", "Ми безпечніші, ніж метро", "Наші зарплати теж на карантині".

На протест прийшов Іван — власник Daf Pub на Сумській. Він сподівається, що завдяки протесту представників сфери громадського харчування, яка найбільше постраждала від карантину, їх почують не тільки місцева влада, а й уряд, і президент.

"Ми, в першу чергу, проти карантину вихідного дня для всього громадського харчування та проти будь-яких обмежень будь-яких годин роботи. Віримо, що ці заходи абсолютно неефективні для запобігання коронавірусу і в той же час вони вбивають нашу галузь, тому що люди залишаються без роботи. Ми не можемо заплатити оренду, просто гинемо", — нарікає він.

Керуючий одного з ресторанів Ілля вийшов на мітинг з плакатом "Ми безпечніші, ніж метро". Він теж не хоче втрачати заробіток у вихідні дні.

"При дотриманні всіх норм, які прописані, маски, антисептики, контроль температури у співробітників, регулярна обробка підлоги і поверхонь антисептиками, у нас стандарти, як в будь-якій лікарні, а можливо, навіть і кращі. Це акція всеукраїнська, сподіваємося, що достукаємося все -таки, тому що такого тиску на галузь громадського харчування, який відбувається з весни, немає ні на яку іншу галузь. Ми чомусь козли відпущення в цій історії. Через карантин людей стало менше в будь-якому випадку, починаючи з того, що ми організували робочий простір по-іншому, півтора метра між відвідувачами, це наполовину практично зменшило посадку в закладах, і ми так працюємо з весни. А зараз нас взагалі хочуть ще і закрити і у вихідні дні, коли люди можуть заробляти. Тут хорошого мало", — пояснив Ілля.

Підтримує протест і кухар Іван, який працює в Боулінг-клубі 24 і боїться, що урізана через карантин зарплата стане ще меншою.

"Мало відвідувачів зараз, закриваємося рано, в нічні зміни не працюємо. А я знімаю квартиру, треба чимось платити, взагалі жити за щось. З початку карантину вдвічі менше став отримувати", — скаржиться кухар.

На мітинг прийшла і директорка кінотеатру, оскільки ця сфера також страждає від обмежень. Вона вважає, що якщо їх посилять карантин у вихідні, то це призведе до того, що більше людей стануть ходити до них у будні, що нівелює заборону.

"Ми дотримуємося усіх вимог карантину, платимо податки, у нас є штат працевлаштованих співробітників, які зараз, по суті, залишаться без роботи. Вихідні дні складають більшу частину товарообігу для будь-якого бізнесу, особливо, в такій сфері як наша. З огляду на те, що інкубаційний період 14 днів, як допоможе закриття на два дні? Кількість людей в будні дні стане більшою в закладах. Ми просимо, щоб посилили контроль за дотриманням карантинних заходів, до цього ми готові, нам нема чого приховувати, ми всі дотримуємося, але не закривати і дати можливість працювати нам і заробляти людям. Тим більше, вибір завжди за гостем, ті, хто не хоче, просто не прийдуть і будуть перебувати вдома, так як знаходяться зараз ті, хто боїться вірусу", — розповіла Ірина.

      

Не влаштовує "карантин вихідного дня" і підприємницю Галину, яка працює на Московському ринку.

"Це ринок вихідного дня, по буднях жодної людини немає. Оренду і зарплату платити треба і податки. Ми просто всі помремо, не можна так поступати. У кожному магазині є санітайзер, всі ходять в масках, на ринку на один квадратний кілометр один покупець. Нас просто знищують. Я сподіваюся, що нас почують, вони ж повинні розуміти, що якщо ми не отримуємо зарплати, то не можемо платити податки", — нарікає вона.

Рішення про те, чи вводити "карантин вихідного дня", повинні прийняти сьогодні вдень на засіданні Кабінету міністрів.

Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль обіцяє програму підтримки тим, кому заборонять працювати у вихідні.