Хакери атакують США: РНБО попередив про високий рівень кіберзагрози в Україні

Хакерська атака в США торкнулася майже всіх американських державних установ.

Атака дуже нагадує атаку Ransom: Win32 / Petya, яку провели в Україні в 2017 році.

Національний координаційний центр кібербезпеки при Раді національної безпеки і оборони України попереджає про високий рівень кіберзагрози в зв'язку з масштабною кібератакою в США, в результаті якої постраждали майже всі державні установи. Про це в понеділок, 14 грудня, повідомили на сайті РНБО.

Зокрема, у користувачів сервісів Google виникли проблеми з доступом. На поточний момент є повідомлення, що не працюють YouTube, сам сайт Google.com, а також Google Docs і пошта Gmail. За даними Downdetector, проблеми у Google почалися о 14:30 за київським часом.

Злом здійснили через сервер оновлень системи управління продуктами SolarWinds Orion Platform. Атаку пов'язують з діяльністю хакерської групи APT29 (також відома як Cozy Bear). Її звинувачують в зв'язках зі службою зовнішньої розвідки Росії.

За інформацією координаційного центру, атака дуже нагадує атаку Ransom: Win32 / Petya, яку провели в Україні в 2017 році.

З огляду на той факт, що продукти SolarWinds нечасто використовують державні органи в Україні, ризики для зараження державних українських систем не є критичними. Однак в РНБО звертають увагу на те, що висока активність хакерів загрожує компаніям, які використовують цей продукт в Україні.

В РНБО поділилися посиланням на скачування інформації для користувачів SolarWinds Orion — їм рекомендується перевірити свої мережі на наявність показників компрометації.

KHARKIV Today раніше писав про те, що хакер з Харкова продавав бази даних з обмеженим доступом.