Кернеса просять встановити меморіальну дошку відомому харків'янину

Харків'яни виступили з ініціативою встановити меморіальну дошку Майку Йогансену.

Український письменник і поет Майк Йогансен народився і навчався в Харкові.

Харків'яни просять встановити меморіальну дошку з нагоди 125-ї річниці від дня народження українського письменника і поета Майка Йогансена, який належить до плеяди інтелектуальної еліти епохи "Розстріляного відродження". Відповідна петиція з'явилася в четвер, 27 серпня.

"28 жовтня 2020 року минає 125 років від дня народження письменника, поета, критика, перекладача, літературознавця і активного діяча культури 20-х-30-х років Майка Йогансена, який належить до плеяди митців епохи "Розстріляного відродження", – повідомляє автор петиції Skochko DV

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жыве Беларусь": харків'яни підтримують білорусів віршами і піснями

Він зазначив, що в Харкові, де народився, навчався і працював Йогансен, "немає жодного меморіальної згадки про видатного творця, крім прізвища на загальній дошці, встановленій на будинку "Слово".

У зв'язку з цим він просить встановити меморіальну дошку на будинку по вулиці Гоголя, 7, де Йогансен здобув середню освіту.

"Оскільки внесок Майка Йогансена в розвиток української культури важко переоцінити навіть в національних масштабах, буде дуже прикро, якщо ювілейна дата в 125 років від дня народження митця залишиться непоміченою в місті, де він народився, жив і самоідентифікувався як український письменник", – резюмував Skochko DV

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Харкові відкрили меморіальну дошку Стефану Таранушенко

Майк Йогансен народився в Харкові в 1896 році. Навчався в Третій харківської чоловічій гімназії. Згодом він писав вірші, прозу і твори для дітей. Став жертвою сталінських репресій – в 1937 році його розстріляли в Києві.

Щоб мерія розглянула петицію за 90 днів під нею повинні підписатися не менше п'яти тисяч чоловік.

KHARKIV Today раніше писав про те, що Кернеса просять пустити тролейбуси на Сортировку.