Кернес не проти "кудись подіти "Коксохім"з Харкова

Раніше мер їздив на завод і обіцяв, що він буде працювати на мінімальних потужностях.

Харківський коксовий завод працює на території міста з 1932 року.

Геннадій Кернес пригрозив заводу "Коксохім". Якщо півроку тому він їздив туди і обіцяв, що викиди стануть меншими, а борги робітникам виплатять, то під час сесії Харківської міськради не виключив зникнення підприємства.

"Всі городяни просто в ауті від цього підприємства. Я сьогодні говорив з директором і сказав: або вони будуть платити зарплату і працювати так, як всім буде зручно — поставлять нові фільтри і так далі, то ... Ніхто не дасть в образу харків'ян, які проживають поруч і далеко. Ми будемо спостерігати. Підприємство працює. Я вважаю, що "Коксохім" треба подіти кудись з міста", — сказав Кернес.

На підприємство, яке знаходиться на Баварії, постійно скаржаться місцеві жителі. Петиція президенту з проханням прибрати завод з Харкова була зареєстрована в 2019 році, але не набрала необхідні 25 000 голосів.

"У прилеглих до заводу міських районах зашкалює статистика по захворюваності на рак і хворобах, пов'язаних з легенями і іншими внутрішніми органами. Страждають дорослі, діти ... Подібним заводам і виробництвам не місце в мегаполісах з півторамільйонним населенням" .Харківський коксовий завод "виробляє кокс для підприємств, які віддалені від нього на значну відстань, чому б не перенести його ближче до таких підприємств?" — писав автор звернення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківський завод "Радіореле" не захотіли купувати за 200 мільйонів гривень

У вересні 2019 року сталась зміна власників заводу. Майновий комплекс, який знаходився в заставі у "Ощадбанку", був переоформлений у власність кредитора. Надалі завод передали в оренду Торговому дому "Новомет" (пізніше перейменований в Коксовий завод "Новомет"). Компанію-орендатора пов'язують з Сергієм Кузярою, комерсантом-вугільником, якому приписують лобіювання поставок вугілля з РФ і самопроголошених "ДНР" - "ЛНР". Екологи називають завод одним з найбільших забруднювачів навколишнього середовища в Харкові.