Кавові битви в Харкові. Хто залишиться на "Стрілці"?

Будівельна техніка блокує мобільні кав'ярні.

У сквері біля Лопані триває протистояння міськради і власників пересувних кав'ярень. Мерія намагається вижити підприємців за допомогою спецтехніки, в поліції говорять, що у них немає підстав перешкоджати торгівлі.

Прийшли за кавою — виявили бульдозер. Вранці, 22 червня, до скверу  "Стрілка" заїхала спецтехніка. Тут не ведеться будівництво або ремонт. Таким оригінальним способом в міськраді вирішили боротися з мобільними кав'ярнями, які нібито незаконно стоять на парковці біля скверу.

Бульдозер замість лавки

Фургони з кавою і морозивом біля скверу на Лопані з'явилися приблизно п'ять років тому. Спочатку сюди приїжджали всього один-два кофемобілі, та й то — не кожен день, а лише до вихідних і по п'ятницях, коли біля мосту на Лопані збиралися байкери. Коли сквер остаточно відремонтували, відпочиваючих тут стало більше.

Підтяглися і продавці напоїв. Зараз біля "Стрілки" стоїть близько 10 машин, в яких можна купити каву, чай, лимонад і морозиво. Поява бульдозера біля фургонів стала для них повною несподіванкою.
"Ніхто нам нічого не сказав, ніхто не йде ні на який контакт. Трактористи кинули техніку і втекли. Я хвилююся за свою техніку, якщо з нею щось трапиться, я не зможу працювати, платити податки, мені доведеться закрити ФОП", — розповів KHARKIV Today власник мобільної кав'ярні Kavobar.

Проте, торгівлю ніхто не припинив. Більш того, деякі покупці пристосували бульдозер під лавку. Хтось із них навіть забув на ковші сонцезахисні окуляри.

"Це наша барна стійка. Клієнти сідають сюди, але охоронці ходять і проганяють", — жартує бариста з Coffe Quick.

Охоронці фірми "Антирейдер", які брали участь у заворушеннях на ринку "Барабашово", ходять неподалік. Один з них пояснив KHARKIV Today, що їм ніхто не доручав охороняти спецтехніку, проте вони стежать за порядком у парку (виграли тендер на охорону багатьох парків і скверів в місті).

Крім появи бульдозерів, в понеділок біля скверу відбулися ще деякі зміни. Зник фургончик ковбасного підприємства MeatZone. Там можна було купити не тільки ковбаски і каву. Цей фургон був єдиним на всю околицю, де продавали алкогольний напій — коктейль "Апероль Шприц".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські парки охоронятиме фірма, яка фігурує в кримінальному провадженні

Проєкт MeatZone презентували в Харкові в минулому році — пафосно і з розмахом. Відкривати ковбасний магазин-кафе на проспекті Науки приїхав перший заступник мера Ігор Терехов, а пасинок Кернеса Родіон Гайсинський рекламував його появу в своєму Інстаграмі. Саме з Гайсинським пов'язували новий бізнес, хоча його офіційний власник — засновник "Роганського м'ясокомбінату" Ігор Фельдштейн.

Як кажуть бариста з набережної, фургончик MeatZone відігнали в неділю через поломку. Вони обіцяли повернутися на старе місце, після того, як звідти приберуть конкурентів чи ні — питання відкрите.

Кав'ярні без адреси

У міськраді кажуть, що налаштовані серйозно і блокуватимуть спецтехнікою кавову торгівлю до тих пір, поки власники мобільних кав'ярень не здадуться.

"Це буде гра нервів до переможного кінця. Ми багато разів зверталися до поліції з проханням припинити ці правопорушення, але там не реагують, тому вирішили самі боротися таким ось способом", — розповів KHARKIV Today директор департаменту у справах інформації та зв'язків з громадськістю Юрій Сидоренко .

Він не зміг сказати, техніку якого саме комунального підприємства задіяли в цьому протистоянні. У прес-службі патрульної поліції KHARKIV Today пообіцяли дізнатися, чи були скарги на роботу мобільних кав'ярень на "Стрілці".

"В минулому році була скарга на кальяни біля цього скверу, ми провели перевірку і оштрафували їх. З кав'ярнями штрафи можливі в тому випадку, якщо вони порушують правила благоустрою, наприклад, виставляють столи і столики на тротуар або рекламні конструкції", — повідомив керівник прес -сектором патрульної поліції в Харківській області Дмитро Гайдук.

Один із співробітників патрульної поліції на умовах анонімності розповів KHARKIV Today, що власників кавових машин штрафувати складно, як і перемістити їх в інше місце, тому що вони вважаються торговим МАФом лише в тому випадку, якщо розміщуються на тротуарі. У сквері "Стрілка" каво-машини стоять на парковці.
Як кажуть самі бариста, вони намагалися отримати юридичну адресу і влаштуватися на парковці за всіма правилами, але не вийшло.

"У парку немає юридичної адреси, тому дозвільні документи неможливо оформити. У нас є дозвіл на торгівлю гарячими напоями. Ми чекаємо, коли з нами хтось вийде на контакт", — говорить співробітник мобільної кав'ярні Coffe Quick.

Поки що представники міськради не намагалися поговорити з підприємцями і не пропонували їм "узаконити стосунки".

Автори: Вікторія Шелудько, Олена Павленко