Катя та Саша. Молодь йде на посилення коронавірусних команд в Харкові

У харківських лікарнях, де лікують пацієнтів з коронавірусом — кадровий голод. Бракує лікарів і медсестер. Працювати туди йдуть учорашні студенти, які ще навіть не отримали дипломи.

Лікувати хворих на коронавірус в обласний диспансер радіаційного захисту прибули 4 лікарі-анестезіологи та дві медсестри, чекають підмогу і в обласній інфекційній лікарні. Вакантними залишаються ще кілька десятків місць.

У п'ятницю 26 червня у обласній інфекційній лікарні, де лікують тільки хворих на COVID-19, було 210 пацієнтів, у так званій чорнобильській — 18. Незважаючи на поповнення, в обласному диспансері радіаційного захисту пошук кадрів не закінчується — потрібні не менше 5 терапевтів, а також 25 медсестер і 15 молодших медсестер. Про це повідомила виконуюча обов'язки головного лікаря чорнобильської лікарні Ірина Пирогова.

"Шукаємо рентген-лаборанта терміново, оператора кисневих установок з посвідченням, медсестри, санітарки — взагалі завал, терапевти потрібні", — розповіла вона.

Потрібен медперсонал і в "інфекціонку". За інформацією головного лікаря Павла Нартова, лікарів — інфекціоністів і анестезіологів — укомплектували, недобір по медсестрам 17 людей, шукають і 25 молодших медсестер.

26 червня на роботу до чорнобильської лікарні прийшли 4 лікарі-анестезіологи та дві медсестри, як і в "інфекціонку" там ще чекають "робочі руки" — випускників з медичного коледжу.

Прийшов на роботу до обласного диспансеру радіаційного захисту анестезіолог із Харківського району.

"У Мереф'янській ЦРЛ хірургія на ремонті, мені там робити нічого. З огляду на те, що тут взагалі жодного анестезіолога, чому б і ні? Якщо така ситуація, взагалі нікого немає — працювати комусь треба", — пояснив анестезіолог Олександр.

Вийшла на роботу в чорнобильську лікарню і медсестра Катерина Котелевець, яка працювала там і раніше за сумісництвом, але через карантин у неї не було чергувань. З хворими на коронавірус вона вперше залишилася позаминулої ночі.

"У мене була перша ніч у цій лікарні з даними пацієнтами. Є досвід роботи з важкими пацієнтами, оскільки я раніше працювала в онкоцентрі. Головне правило: заходячи до будь-якої лікарні, передати моральний настрій будь-якому пацієнтові. Вчора, коли я зайшла ввечері сюди, я побачила страх. Вони в захисному костюмі не впізнають, можуть тільки по очах", — розповіла медсестра.

Вона не боїться захворіти коронавірусом, але в захисному костюмі, який не можна зняти ні на секунду, важко працювати, ще й спека.

"Мені не страшний абсолютно коронавірус, тому що коли ти йдеш в медицину, свідомо повинен розуміти, що в будь-якій лікарні, в будь-який час чекають ти наражаєшся на ризик", — додала Катерина Котелевець.

Медсестра вирішила прийти на роботу з пацієнтами хворими на COVID-19 після того, як дізналася про мітинг під лікарнею, коли туди привозили перших пацієнтів.

"Я працювала у цій лікарні і коли побачила у засобах масової інформації те, що тут відбувалося, коли привезли першого пацієнта і побачила масове звільнення моїх колег, зрозуміла, що потрібно зробити вибір", — уточнила вона.

Працюватиме в обласному диспансері радіаційного захисту й 23-річний випускник медичного університету за спеціальністю лікувальна справа. Спочатку медбратом, а потім інтерном.

"Як лікар-інтерн за фахом анестезіолог офіційно з 1 серпня буду працювати. Але я вже зараз отримаю диплом 30 червня і заступаю, місяць буду як медбрат, просто допомагати — внутрішньовенні ін'єкції і допомогу анестезіологу", — пояснив Олександр Щербаков.

Він не вважає коронавірус чимось жахливим, рідні до роботи хлопця в чорнобильській лікарні поставилися добре.

"Усі роблять з цього якийсь жах. Це хвороба, і ми її подолаємо", — додав Олександр Щербаков.

Попросив медиків посилити команду борців з коронавірусів голова Харківської ОДА Олексій Кучер.

"Звертаюся до всіх наших лікарів, які можуть підсилити команду, будь ласка, зробіть це. Ви потрібні і "інфекціонці", ви потрібні і чорнобильської лікарні. Я закликаю всіх, хто може, будь ласка, приходьте на роботу. Тим більше, що держава зараз і надає можливість заробити більше, ніж в звичайних умовах ви повинні були заробляти і показати власним прикладом, що все ж наші лікарі в таких нетипових умовах багато чого можуть зробити", — звернувся він.

Тих, хто хоче влаштуватися на роботу до лікарень, де лікують хворих з COVID-19, просять зателефонувати за телефонами:

+38057 725 04 94 — відділ кадрів обласного спеціалізованого диспансеру радіаційного захисту (чорнобильська лікарня);

+38057 297 31 23 — відділ кадрів обласної інфекційної лікарні.