Катастрофа літака під Харковом: льотчики протестують проти арешту командирів військової частини

Літак впав 25 вересня, загинуло 26 чоловік

Суд заарештував командира польотів і колишнього командира військової частини без права внесення застави.

У ході розслідування причин катастрофи учбового літака АН-26 під Чугуєвом Печерський суд Києва заарештував двох фігурантів справи. Один з них — керівник польотів полковник Олександр Жук. Як йдеться в рішенні суду, Жук допустив кілька порушень. Зокрема, проводив польоти не у відповідності до планової таблиці, дозволив піднятися на борт 18 курсантам, коли можна не більше 10, а також дозволив летіти вночі пілоту Богдану Кишені, який 11 місяців не практикував польоти в темний час доби.

Колишнього командира військової частини А-4104 В'ячеслава Глазунова суд також взяв під варту. Саме він затверджував планову таблицю польотів, його звинувачують в тих же порушеннях, що і Олександра Жука. Військовослужбовці знаходяться в Лук'янівському ізоляторі в Києві.

Авіатори військової частини А-4104 в Чугуєві, а також їхні колеги з Миргорода та Івано-Франківська виступили із заявами на захист командирів. У відкритих листах до суду льотчики відзначають, що обидва підозрюваних мають великий досвід військової служби, хороші характеристики, а також співпрацюють зі слідством і не збираються ховатися.

"В умовах продовження збройної боротьби з країною-агресором на сході України ситуація, коли військовослужбовця, який виконував свої службові обов’язки та сприяє встановленню дійсних причин катастрофи, прирівнюють до відкритого злочинця, що не лише негативно впливає на моральний та бойовий дух окремого військовослужбовця чи підрозділу, а й підриває авторитет Збройних сил України в цілому", — йдеться в листі.

 

Авіатори просять змінити командирам запобіжний захід і гарантують, що ті будуть ходити на суд і на допити своєчасно. Заяву підписали близько 200 чоловік.

"Це організувало не командування. Це — ініціатива самих військовослужбовців. Крім Миргорода та Івано-Франківська будуть й інші міста", — заявив начальник регіонального відділення АрміяInform Віталій Саранцев.

Нагадаємо, увечері, 25 вересня, військово-транспортний борт Ан-26Ш впав, а потім загорівся недалеко від Чугуєва. На борту перебували 27 осіб, вижити вдалося лише одному, В'ячеславу Золочевському. На місці загинули 25 чоловік, ще один — Віталій Вільховий помер у лікарні. Попрощалися з загиблими 6 жовтня на площі Свободи, після чого їх поховали в 11 регіонах України.