Карантинна сесія Харківської міськради: як готове місто

Мер Геннадій Кернес, перший віце-мер Ігор Терехов і секретар міськради Олександр Новак проігнорували вимоги і не надягли маски. У залі були озвучені основні пункти готовності до епідемії.

Мер Геннадій Кернес, перший віце-мер Ігор Терехов і секретар міськради Олександр Новак проігнорували вимоги і не надягли маски. У залі були озвучені основні пункти готовності до епідемії.

У Харкові проходить позачергова сесія Харківської міськради, на порядку денному — одне питання, пов'язане із запобіганням поширенню коронавірусу.

Багато депутатів прийшли в зал в масках, але президія і багато заступників Кернеса — без них. Найкраще підготувалася віце-мер Марина Стаматіна: вона надягла не тільки маску, але і рукавички в тон і не знімала їх навіть під час виступу біля трибуни.

З незрозумілої причини без масок були Геннадій Кернес, секретар міськради Новак, заступники Світлана Горбунова-Рубан та Ігор Терехов. Побачивши шефа без засобів індивідуального захисту, депутати з його моно-більшості почали знімати маски.

"Порядок, який пропонує сесія згідно з регламентом, вам всім відома, тому я думаю що немає сенсу її повторювати по кілька разів",— сказав Кернес. — Я зібрав сесію, тому що події в країні стосуються всіх, і наше місто не виключення. Ви знаєте, що ми призупинили роботу метрополітену, роботу різних форм власності підприємців, а також сфери культури та виховання дітей, шкільну освіту. Я прошу вас, щоб не було паніки в наших рядах. Давайте поговоримо, що ми можемо запропонувати для тих умов, в яких знаходиться Харків ".

Міський слова надав слово своїй заступниці із соцпитань Світлані Горбуновій-Рубан.

ПРО ГРИП

"З 1 січня департамент робить щоденний моніторинг хворих. Всього 8540 осіб захворіли. Загальна кількість людей, які звернулися з ознаками грипу, становить 33,9 тисячі осіб. Абсолютне домінування вірусів типу А. Летальних випадків не було. Найбільш поширеним ускладненням є пневмонія. За два місяці ми знаходимося в межах, ніяких тривожних відхилень ми не бачимо. З цього можемо зробити висновок: за інтенсивністю захворюваності на грип рівень низький, епідпоріг в цьому році визначено  555 чоловік на 1000 чоловік, ми його жодного разу не перейшли", — повідомила Горбунова-Рубан.

ПРО ГОТОВНІСТЬ ЛІКАРЕНЬ

"На території Харкова всі протиепідемічні заходи йдуть за планом. Департаментом уточнені маршрути пацієнтів, є плани перепрофілювання установ. Всі лікувальні установи Харкова забезпечені методичними матеріалами та алгоритмами на випадок коронавірусу. Станом на сьогодні всі лікувальні установи забезпечені засобами захисту та дезінфекції. Для допомоги будуть задіяні терапевтичні та педіатричні відділення лікарень ", — сказала Горбунова-Рубан.

Крім того, за словами віце-мера, в Харкові зможуть додатково перепрофілювати ще близько 1000 додаткових ліжко-місць в разі потреби для прийняття хворих на коронавірус (окрім 100 місць в двох інфекційних лікарнях — дитячій та дорослій).

ПРО АПАРАТИ ШВЛ І ТЕСТИ

"Те, що стосується тестів, бізнесмен Ярославський зі своїм другом Джеком Ма закупили тести для України. Вони прибудуть на вихідних. Ярославський сказав, що 40 коробочок по 5 тисяч тестів передасть Харківській області, у нас буде 200 тисяч тестів. Тести використовують, коли є підозра, а просто прийти перевірити ми не можемо. Будуть тести, вони будуть всі спрямовані на ті випадки, які нам будуть говорити, що це підозра на хворобу. Апаратів ШВЛ у нас в місті є 163 і я виступив з ініціативою, щоб було виділено 12,5 мільйона гривень на закупівлю ще 5 нових швейцарських апаратів, з так званим турбонадувом, — повідомив Кернес. — Також ми закупили засоби захисту для лікарів, якими вони можуть захистити себе від хвороби, працюючи з цим. Також ми закупили ліки, які будуть передані всім лікарняним нашим закладам".

ЯК ДІЯТИ ПРИ ПІДОЗРІ НА COVID 

"Всім, хто повернувся до Харкова, зателефонувати своїм лікарям і надати інформацію про стан свого здоров'я. При наявності кашлю і важкого дихання — викликати" швидку ", — сказала віце-мер.

І наостанок Кернес заспокоїв: "В цілому в Харкові, ми можемо сказати вголос, жодного випадку або підозри на коронавірус немає".

 ПРО УЧАСТЬ БІЗНЕСУ

"З Кучером зустрічався, Ярославським, будемо кликати на зустріч завтра Тараса Ситенка, інших бізнесменів. Це місія така, наша робота. Ті, хто люблять Харків, нехай це покажуть", — сказав Кернес.

ПРО ПОДОВЖЕННЯ КАРАНТИНУ

"Його ми не продовжимо, якщо буде, як сьогодні. Наше завдання — попрацювати щільно з тими, хто зараз прибув із-за кордону", — сказала Горбунова-Рубан.

ПРО ПІДПИСАННЯ ДЕКЛАРАЦІЙ

На час карантину підписати декларацію зі своїм сімейним лікарем можна дистанційно, без відвідування поліклініки.

"Можна, але потрібно по вайберу переслати копію паспорта та коду", — запевнила Світлана Горбунова-Рубан.