Карантин весіллю не перешкода. За два дні в Харківській області — більше 90 розписів

На час карантину на шлюбних церемоніях в РАЦСах Харкова і області можуть бути присутні не більше п'яти осіб, а прийом заяв ведуть онлайн.

У п'ятницю і суботу по всій Харківській області відбулося 91 весілля.

При цьому на урочисті реєстрації в РАЦСи не можуть потрапити всі бажаючі гості. Такий захід обережності ввели на час карантину. Про це KHARKIV Today повідомила заступник начальника управління держреєстрації Катерина Грабалова.

"Для великих заходів ми зробили обмеження, щоб зберегти своє здоров'я і здоров'я гостей, які приходять до відділу. Практикуємо шлюбні церемонії з кількістю від двох до п'яти осіб, а гостей просимо почекати. Поки проблем не було, гості все розуміють", — пояснила фахівець .

За словами Грабалової, в п'ятницю в Харківській області пройшло 12 весіль, ще 10 — в суботу. Перенесли дату тільки одні молодята.

У Харкові бажаючих одружитися більше: в п'ятницю зареєстрували 42 шлюби, з них 6 за пілотним проектом "Шлюб за добу", в суботу пройшло 27 весіль.

"Із загальної кількості бажаючих одружитися, за час карантину 13 пар перенесли реєстрацію шлюбу на більш пізній термін. З урахуванням того, що вже йде пост, я вважаю, що 20 і 21 березня весіль було було багато", — розповіла чиновниця. 

Грабалова уточнила, що на час карантину не зупинив роботу проект "Шлюб за добу".

"Прийом заяв відбувається в підприємстві "Щасливе мiсто", а потім вже вони потрапляють до відділу РАЦСу. Реєстрація — за адресою цього комунального підприємства. Співробітник відділу РАЦСу йде туди один, там приймає заяву на шлюб, там же складає актовий запис і в цьому приміщенні проводить реєстрацію шлюбу ", — додала вона.

Чиновниця наголосила, що зараз краще звертатися в РАЦСи через веб-портал.

"Можна подати будь-яку заяву, в тому числі, і на реєстрацію народження. Єдине, там потрібно не просто подати заяву, а ще й відсканувати документи і в деяких випадках докласти квитанцію. Тим, хто скріпив заяви електронним цифровим підписом, не треба приходити в РАЦСи двічі, а тільки щоб отримати свій документ. Даний веб-портал передбачає прийом заяв в будь-якому випадку, якщо електронного цифрового підпису немає, то можна подати заяву онлайн і протягом трьох днів прийти її підписати, а потім вже отримати послугу ", — пояснила вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харків на карантині. Що подивитися, почитати і вивчити вдома

Грабалова додала: незважаючи на те, що РАЦСи закриті на карантин, співробітники на роботі і приймають документи.

"Налаштували відділи на те, що яку б не було подано заяву із веб-порталу, щоб все оброблялося. Людина дотримується всіх норм, звернулася онлайн, що складного, якщо він прийшов, відкрити двері і видати готовий документ?", — розповіла вона.

Чиновниця каже, співробітники РАЦСів входять в положення і можуть приймати заяви не тільки по веб-порталу.

"Дзвонять із районного відділу і кажуть: ось прийшла дівчина, у неї 26 тижнів вагітності, мені приймати заяву? Звичайно, ми приймаємо заяви. Так, вони не скористалися послугою веб-порталу, але прийшли удвох, в масках, наш співробітник надів маску, прийняв у них заяву і провів реєстрацію. це ж не потік, це індивідуальна ситуація, в якій треба людям допомогти ", — додала Грабалова.