Карантин не зайшов. Як харківські школярі навчаються вдома

Відеоуроки вдалося налагодити далеко не у всіх школах.

Віддалене навчання в багатьох школах Харкова перетворилося на профанацію. Не всім вчителям вдалося налагодити відеоуроки через ZOOM, школярі часто не можуть отримати від педагогів ніякої допомоги.

Завдання в Viber, уроки по телевізору та контрольні без контролю. Так виглядає дистанційне навчання в багатьох харківських школах. Канікули закінчилися минулого тижня, але до повноцінних занять більшість школярів так і не приступили. Через технічну неготовність педагогів проводити заняття онлайн під загрозою — літні канікули і вступна кампанія.

Техніка підводить

У карантин харківські школи увійшли без чіткої інструкції від Міністерства освіти і міського профільного департаменту, тому в кожному навчальному закладі викручуються, як можуть. Деякі школи з перших днів занять успішно освоїли онлайн-платформи, інші ж обмежилися розсилкою завдань через соцмережі.
Учні школи, яким вдалося налагодити відеоуроки, опинилися у виграшному становищі.

"Вчителька щодня проводить уроки в ZOOM. Син не дуже хоче вчитися, але вчительку сприймає краще, ніж мене. До відеоуроків пробували самостійно виконувати задане вчителем, важко було змусити. Тепер знає, що кожного дня о 9 починається урок. Із вчителькою вони за півгодини роблять те, над чим ми сиділи в три рази довше", — розповіла KHARKIV Today мама першокласника 144 гімназії на Салтівці Юлія Илюха.

Ця ідилія — ​​швидше виняток з правил, оскільки в більшості шкіл батькам доводиться на повну силу підключатися до навчання. Матері скаржаться: вчителі повністю перекинули на них свою роботу.

"Все, що зробила вчителька — скинула простирадло із завданнями в Viber. Та ще й періодично "підбадьорює" батьків — мовляв, не запускайте, після карантину будемо перевіряти, як діти матеріал засвоїли. Виходить, школа буде перевіряти, як я виконала роботу вчителя. Ніхто нічого не контролював, у нас жодного уроку онлайн не було", —  розповіла мама учня молодших класів Вікторія, яка просила не називати прізвище через можливий конфлікті з адміністрацією 132 школи на Павловому Полі.

Схожа ситуація склалася і в гімназії №172 на Північній Салтівці. Мати двох школярів другого і сьомого класу Вікторія Ананьєва розповіла KHARKIV Today, що жоден із 15 вчителів її дітей не зміг організувати відеоконференції з учнями.

"Публікують домашнє завдання на сайті школи, ми його робимо. У другому класі відправляємо виконане завдання на Viber вчителя. В сьомому класі відправляємо фото домашнього завдання на електронну пошту вчителя. Двоє вчителів користуються додатком classroom. Кажуть, що ZOOM не можуть підключити, тому що слабкий Інтернет, ніяк буде провести заняття. Як я розумію, вчителі в школі не знаходяться, всі працюють віддалено, і у всіх одночасно слабкий Інтернет", — говорить мама школярів.

Вчителі і самі визнають, що школа виявилася не готова до нових викликів, і перші тижні довелося проявити винахідливість, щоб хоч якось вчити дітей. Самі педагоги виявилися в ролі учнів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Харківські вчителі запишуть відеоуроки для учнів початкової школи

"Ми зараз освоюємо нові технології, я бачу по своїх колегах, що вони це роблять. Настала криза, ми на неї реагуємо і ми вчимося. Багато вчителів працюють в Skype, в ZOOM, в інших чатах, але цього все одно не вистачає. Все -таки, ми катастрофічно не готові до такого формату. Добре, що у нас є непоганий Інтернет в школі, але є вчителі, які живуть в передмісті, і там може бути поганий зв'язок. До того ж, наші вчителі — Ротшильди, у них немає таких суперпотужних комп'ютерів, які дозволять використовувати одночасно багато програм, не всі діти теж мають хороші комп'ютери і безперебійний Інтернет", — розповіла KHARKIV Today про причини збоїв в онлайн-навчанні директор школи №11 Світлана Проценко.

За словами педагога, один плюс в ситуації, що склалася, все-таки є: учні захотіли знову ходити в школу. У той же час, Світлана Проценко турбується про здоров'я своїх школярів: через дистанційне навчання вони занадто багато часу проводять перед комп'ютерами і майже не рухаються.

Хто краще — телевізор чи батьки?

Масові труднощі з віддаленим навчанням через Інтернет донесли до Міністерства освіти, і з 6 квітня МОЗ запустило школу по телевізору. 40 педагогів із Києва записали уроки з 11 предметів для учнів 5-11 класів. Трансляції проходять в будні, починаючи з 10 ранку, на телеканалах Плюсплюс, 112 Україна, ZOOM, NewsOne, ZIK, Індиго, УНІАН, Рада, UA: Культура, UA: Перший і М1.

Багато батьків залишилися незадоволені вибором телеканалів з двох причин. Одні вважають, що деякі з цих телеканалів, що належать Віктору Медведчуку, проводять антиукраїнську політику і діти, чекаючи початку уроку, дивляться новини, які батьки не хотіли б їм показувати. Інші нарікають на те, що їх оператор кабельного телебачення не надає доступ до частини цих каналів.

Учні "сильних" гімназій скаржаться на те, що вони вже пройшли матеріал, який розрахований на загальноосвітні школи. Проте, в більшості шкіл від учнів вимагають обов'язково дивитися випуски "Всеукраїнської школи онлайн".

"Канал ZIK у нашого провайдера відсутній, дивимося в youtube з великою кількістю реклами, зовсім не потрібною дитині", — говорить Юлія Ананьєва.

Якщо у старшокласників є своєрідна "теленяня", то учням молодших класів допомагають справлятися з уроками тільки батьки.

"Я працюю віддалено, у мене просто немає часу півдня над уроками з дитиною сидіти. Тому бувають дні без занять, потім намагаюся наздогнати, даю дитині найважливіше: математику, читання, письмо. Виробів ніяких не робимо: дитині не цікаво, а мені навіщо за нього робити? Якщо об'єктивно, то більше часу йде на вмовляння сісти і позайматися, ніж на саме виконання завдань. Година умовлянь — 15 хвилин виконання уроків",— говорить мама учнів молодших класів із 132 школи Вікторія.

У більш вигідній ситуації опинилися ті нечисленні батьки, які ще до карантину перевели дітей на індивідуальне навчання. Любов Лукашова ще в січні забрала сина Богдана із загальноосвітньої школи — у другокласника не склалися стосунки із класною керівницею. Мати вирішила влаштувати його на дистанційне навчання в одну з приватних шкіл. Тепер Богдан займається вдома з мамою за індивідуальним планом. Любов говорить, що син почав вчитися краще, особливо помітний прогрес в українській мові, яка важко давався хлопчикові.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Школярів у Харкові звуть вчитися по телевізору із зірками

За кілька місяців мама Богдана вибудувала власну систему занять і може поділитися знахідками з іншими батьками, які тільки зараз зіткнулися з необхідністю навчати дітей вдома.

"Краще займатися предметами по черзі. Наприклад, один день ми повністю займаємося українською мовою, робимо кілька уроків, на другий день займаємося математикою. Так інформація засвоюється краще", — рекомендує Любов Лукашова.

А ще вона купила маленький дзвіночок, і тепер кожен урок у Богдана починається із дзвінка і ним же закінчується — як у справжній школі.

Коли поступати?

Навчальний рік у школах цього року закінчиться не в кінці травня, як зазвичай, а 1 липня. Державну підсумкову атестацію для учнів четвертих і дев'ятих класів скасували. Ті, хто планує після 9 класу поступати в коледжі і технікуми, отримають атестат про освіту без іспитів і понесуть його в навчальні заклади. Поки невідомо, коли саме розпочнеться вступна кампанія. У деяких харківських технікумах абітурієнтів уже попередили, що документи можна буде здавати не раніше серпня, а, значить, навчальний рік почнеться тільки в жовтні.

Учням 11 класів складніше — їх без ЗНО ніхто зі школи не випустить. У Міністерстві освіти розробили два сценарії, за якими, можливо, проводитимуть оцінювання. Якщо карантин закінчиться в травні, ЗНО буде проведене з 25 червня по 17 липня, результати тестів випускники повинні отримати не пізніше 31 липня, а атестати — на початку серпня. Виші прийматимуть документи з 13 по 22 серпня, до 1 вересня всіх зарахують, а з 15 числа почнуть навчальний рік.

Якщо в травні карантин не закінчиться, ЗНО призначать на 17 серпня- 4 вересня. Результати ЗНО видадуть не пізніше 17 вересня, атестати — у другій половині вересня. Тоді випускники зможуть із 4 по 13 жовтня віднести документи до університетів, а з 2 листопада приступити до занять.

У Міністерстві поки не затвердили правила для прийому в школи учнів 1 класів. Є спільне завдання — зарахувати всіх до 1 вересня, а як і коли саме повинні приймати документи, вирішать органи місцевої влади.

Автор Олена Павленко