Кандидат в депутати Харківської міськради потрапив під санкції США

Санкції проти експрокурора ГПУ Костянтина Кулика ввели через "втручання в президентські вибори США".

За версією Мінфіну США, Костянтин Кулик пов'язаний з "російським агентом" народним депутатом Андрієм Деркачем, який поширював брехню про Байдена.

11 січня США ввели санкції проти семи громадян і чотирьох засобів масової інформації України через втручання в президентські вибори в країні. Про це повідомили на сайті Мінфіну США. Це люди і компанії, пов'язані з Андрієм Деркачем, Олександром Онищенком і Олександром Дубінським.

"Міністерство фінансів США з контролю за іноземними активами вжило додаткових заходів проти семи фізичних осіб і чотирьох суб'єктів, які є частиною пов'язаної з Росією мережі іноземного впливу, яка має відношення до Андрія Деркача. Російські дезінформаційні кампанії, спрямовані на американських громадян, є загрозою для нашої демократії", — пояснили на сайті Мінфіну.

Санкції запровадили проти "слуги народу" Олександра Дубінського, колишнього помічника Деркача Дмитра Ковальчука, колишнього прокурора ГПУ Костянтина Кулика, біглого екснардепа Олександра Онищенка, оточення Деркача — Антона Симоненка, Андрія Теліженка, Петра Журавля. А також сайтів — "Ера-Медіа", Only News, NabuLeaks і "Скептик".

За даними Мінфіну США, Онищенко передав Деркачу записи розмов п'ятого президента Петра Порошенка і ексвіцепрезидента США Джо Байдена. А колишні українські держслужбовці Кулик, Онищенко, Теліженко та нинішній нардеп Дубінський публічно виступали разом з Деркачем або приєднувалися до нього для скоординованого поширення і просування брехні про Байдена.

Відзначимо, на місцевих виборах в жовтні Костянтин Кулик балотувався в депутати Харківської міськради від партії "Наш край", але не пройшов. Його мало хто пам'ятає в Харкові, де він працював слідчим прокуратури. Більше 15 років тому він переїхав до Києва. Костянтин Кулик до кінця листопада 2019 року працював в Генпрокуратурі (вів справи олігарха Курченка і Михайла Саакашвілі, компанії Burisma, пов'язаної з Байденом), але прокурора звільнили, оскільки він не прийшов на переатестацію. З 2016 року тоді ще прокурора судили за статтею про незаконне збагачення, зокрема, на матір Кулика і матір його дітей Ірину Німець була оформлена нерухомість у центрі Києва. У квітні 2020 року Вищий антикорупційний суд закрив провадження щодо нього. Неконституційною статтю Кримінального кодексу про незаконне збагачення ще рік тому визнав Конституційний суд.

Нагадаємо, в травні 2020 року парламентарій Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які, за його словами, можуть свідчити про вплив ексвіцепрезидента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка. Деркач сказав, що записи він отримав від журналістів-розслідувачів, а сам запис розмов нібито робив особисто Порошенко. Розвідка США назвала дії Деркача втручанням РФ в американські вибори.